„Klubrádió
Kovátsműhely

Gyilkos vágy, gyilkos tánc

23/11/2020 18:00

| Szerző: Barna Zsuzsa/Klubrádió

A vasárnapi Kovátsműhely témaadó dala A gyilkos vágy volt, ami Salome történetét dolgozza fel.

Tátrai Júlia művészettörténésszel áttekintettük, hogyan jelent meg Keresztelő Szent János és Salome története a különböző kor festészetében. Ezután Bodor Johanna táncos-koreográfussal a tangóról és a vágy táncos kifejezéséről beszélgetett a műsorvezető, Kováts Kriszta.

2020. november 22. Kovátsműhely (2020. november 22., vasárnap 17:00)
54:17
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna
Adásunk első felében Tátrai Júlia művészettörténész elmondta, hogy a Salome-történetnek külön ábrázolását a 16. századból ismerjük. Bár elképzelhető, hogy korábban is voltak hasonló festmények, azok nem maradtak fenn.

Talán azért sem ismert korábbi festmény, mert azelőtt ikonszerűen, egy sorozat részeként volt szokás a Biblia történeteket ábrázolni.

Az idők során Salome azonban külön helyet követelt magának a festészeti témák között. Eleinte a Heródes előtt lejtett táncán volt a hangsúly, és csak később kezdték Keresztelő János levágott fejével együtt megfesteni. Érdekes, hogy az erősen patriarchális társadalmakban mégis kultikussá tudtak válni az olyan erős női figurák, mint Salome, Delila vagy akár Judit.

Csak a 19-20. században kezdtek ezekre a nőalakokra a végzet asszonyaként tekinteni, ekkor azonban már az irodalmi művekben is mint démoni, végzetes nők jelentek meg.

Kováts Kriszta és Tátrai Júlia
 
Kováts Kriszta és Tátrai Júlia
Klubrádió
 

Az adás második felében Bodor Johanna táncos-koreográfus volt a vendégünk, aki a különböző érzések táncban való kifejezésének lehetőségeiről mesélt nekünk. Szóba került a tangó, mint az egyik legszenvedélyesebb tánc: vendégünk mesélt az argentin táncszokásokról is, például arról, hogyan gyakorolnak délutánonként a férfiak az utcán, hogy este elkápráztathassák tudásukkal a hölgyeket.

A tánc többi formája is a teljes egymásra utaltság, a koncentráció és az érzelmek szabad áramlásának elegye. A koreográfus elmondta, milyen szempontok alapján rendez meg egy táncelőadást, és saját, táncos-élményeiről is beszélt, de szóba kerültek legemlékezetesebb szerepei is.

Kováts Kriszta és Bodor Johanna
 
Kováts Kriszta és Bodor Johanna
Klubrádió
 
Kovátsműhely
2020. november 22. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás