„Klubrádió
Kulcsrakész

Generálkommandós – Felújítás: tégla vs. panel

14/11/2023 17:37

| Szerző: Klubrádió

Megkérdeztünk egy szakértőt, hogy néz ki egy felújítás, építés. A beszélgetés fókuszában a tégla, illetve a panel lakások generálozása közötti különbség volt.

2023. november 14. Kulcsrakész (2023. november 14., kedd 14:00)
54:01
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László
Kárpáti Iván és szakértő vendége végigjártak egy képzeletbeli lakást a padlástól a pincéig, pontosabban a fürdőszobától a kamráig.

Székely József / Generálkommandó
 

Székely József, a Generálkommandó ügyvezetője nagy tapasztalattal bíró építkezési szakember, aki elmondta, hogy mennyiben különbözik a tégla, illetve a panel lakások felújítása; mit érdemes egy klasszikus – még fel nem újított – lakótelepi lakáson észszerűsíteni, modernizálni. 

Ennek kapcsán többek között szó esett a betonvágásról, a régi padló alatt megbújó meglepetésekről, a fűtések típusairól, a klímáról, az áramfogyasztásról, a falvizesedésről, az okosotthonról és a derékszögről, illetve annak hiányáról is.

Székely József megvilágította egy kicsit az építőipar hátterét is: beszélt az építőanyagárak és a munkabérek alakulásáról; a szakemberek külföldre való ki-, illetve visszavándorlásáról; és elmondta azt is, hogy szerinte miért nem fog jelentősen csökkenni a szakiparosok díja.

"Összességében nem feleződhet le a munkások bére, mivel az ebben az iparágban lévőket is érinti az infláció, az ő pénzük is kevesebb lett; a szezonalitást is ki kell küszöbölni; illetve bele kell venni azt a fajta változót is a fizetési besorolást számoló képletbe, hogy egy építőipari szakember az évek során elhasználja a testét, és feláldozza azért, hogy azt a munkát elvégezze" – mondta a cégvezető.

Végezetül lakossági edukációs jelleggel hozzátette, "nézzük meg, hogy a kiválasztott szakembernek van-e végzettsége az adott feladathoz, van-e referenciája, stabil-e a vállalkozása, mert ezzel tudjuk csökkenteni a kockázatokat".

Forrás: Pixabay
 

A téma nagy és érdekes, így hamarosan folytatjuk!

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Jövő héten ismét feltehetik a kérdést, hogy "mennyit ér a lakásom?".

Kulcsrakész 
2023. november 14., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László