„Klubrádió
Kulcsrakész

Nincs armageddon, de brutális átértékelődés zajlik a piacon

20/06/2023 17:46

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió ingatlanpiaci műsorában szakértőink segítségével megbeszéltük az aktuális hazai pénzügyi környezetet, illetve a magyar ingatlanpiac jelenlegi állását.

2023. június 20. Kulcsrakész (2023. június 20., kedd 14:00)
49:57
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László

Argyelán József Kárpáti Iván Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A műsor első felében Argyelán József, a Bankmonitor vezető pénzügyi elemzője volt Kárpáti Iván vendége.

A szakember többek között beszélt arról is, hogy mit okoz a magas infláció és hova menekíthetjük a pénzünket jelen helyzetben; mennyire biztonságosak az állampapírok; illetve érdemes-e ingatlant venni befektetési célra.

Szó volt arról is, hogy az MNB kimutatása szerint túlárazottak az ingatlanok. Tényleg megkezdődött az átárazódás? Fél év alatt 17,1%-os volt a leértékelődés, az előző válsággal összehasonlítva akkor 5 év alatt ennek a duplája volt. 

Tippet is kaptunk arra, hogy milyen lehetőségünk van a pénzünk felértékelődésére. És mi is részletesebben a helyzet a lakáshitelekkel, mit jelent a magas kamat, tényleg magas-e? 

Ha a válaszokra is kíváncsi, akkor érdemes meghallgatnia a vezető pénzügyi elemzővel folytatott beszélgetést.

Forrás: Pixabay
 

 

Benedikt Károly és Kárpáti Iván Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A második részben Benedikt Károlytól, a Duna House PR és elemzési vezetőjétől megtudhattuk, hogy az egy évvel ezelőtti dátumhoz képest milyen mértékben és irányban változtak a tégla-, illetve a panellakások árai; megváltozott-e az alku nagysága és az ország különböző régióiban mindez mennyiben tért el.

"Összességében mozogtak az árak, nem olyan nagy volumennel, de mind a két irányban: van ahol drágulás tapasztalható, van ahol stagnálnak az árak és van ahol már némi árcsökkenés is látható, főleg abban, hogy az irányárváltozás és az alkunak az összessége nőt, tehát a meghirdetett árakhoz képest nagyobb áralkuval tudnak számolni a vevők" – mondta az elemzési vezető.

Benedikt Károly szerint elkezdődött egy szükséges, egészséges csökkenési folyamat, ami többek között az alacsonyabb keresletnek és (az első részben is taglalt) hitelpiaci nehézségeknek köszönhető, de nem vészes ez az árcsökkenés. 

Az ingatlanpiaci elemzés kitért arra is, hogy mi most a helyzet az ingatlanbefektetőkkel; hogyan alakulnak az albérletárak; milyen megoszlásban szerepelnek a piacon kor-, illetve státusz szerint a vásárlók; és arról is szót ejtettünk, hogy hol tudnak vagy kénytelenek kompromisszumot kötni a vevők a kiszemelt ingatlannal szemben.

A teljes adás meghallgatásához kattintson a fenti lejátszóra!

Jövő héten hívjanak bennünket, ha társasházi ügyes-bajos kérdésük van, szakértőnk válaszol.

Kulcsrakész 
2023. június 20., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László