„Klubrádió
Kulcsrakész

Keleti oldal, nyugati oldal – Lakberendezés és távfűtés Moszkvától Washingtonig

27/09/2023 17:06

| Szerző: Klubrádió

Az e heti műsor speciális volt. Két klubrádiós kollégánk volt a vendégünk, akik életük egy részében a világ más tájain éltek, így az ő ingatlanos szemüvegükön keresztül kaphattunk bepillantást Moszkva, New York vagy Berlin életébe. Utazzanak velünk!

2023. szeptember 26. Kulcsrakész (2023. szeptember 26., kedd 14:00)
49:03
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László

Hardy Mihály
 

Kárpáti Iván olyan kollégákat hívott meg, akik korábban Magyarországtól több ezer kilométerre éltek mint tudósítók, így olyan körülmények között laktak, amiket kevésbé ismerünk. Keletről indultunk, aztán nyugatra tartottunk.

A Kulcsrakész első felében Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője mesélt a hetvenes évekbeli moszkvai kollégiumi életéről, majd a nyolcvanas években szintén a Szovjetunióban tudósítóként eltöltött éveiről.  

Hardy Mihály beszélt az akkori építési módokról, a panelekről, a dácsákról, a lakhatás körülményeiről, de szóba került a Saratov hűtőszekrény, a hiánycikknek számító Lada ablaktörlő lapát, a lakattal zárható lábas vagy az indiai konyha, de azt is megtudhattuk, hogy miért nem vakolták be a mínusz 45 fokos teleket is megélő moszkvai házakat.

 

Forrás: Pixabay
 

 

Zentai Péter

Az adás második felében Zentai Péter, rádiónk műsorvezetője, riportere, a magyar rádió volt berlini és washingtoni tudósítója beszámolt az USA-ban eltöltött éveiről. Beszélt róla, hogy mekkora élmény volt egy belső kétszintes lakásban élnie Washingtonban, hogyan rendezte be teljesen egyedül otthonát az akkoriban nyíló svéd lakberendezési áruházláncból és miért naívak az amerikaiak. Zentai Péter kielemezte hogyan alakult New York ingatlanpiaca, mennyibe kerültek az albérletek és miként változtatták meg a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások a helyi ingatlanárakat. 

Megtudhattuk azt is, hogy világutazó kollégánk volt az első olyan tudósító, aki az újraegyesült Berlinből tudósíthatott Magyarországra, amikor ingatlanos szempontból is a német történelem legizgalmasabb időszaka volt. Hogy miért? Hallgassa meg a beszélgetést, és kiderül!

 

Jövő héten hívhatnak bennünket, ha ingatlanukkal kapcsolatban jogi kérdésük lenne!

Kulcsrakész 
2023. szeptember 26., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László