„Klubrádió
Kulcsrakész

Kulcsra-készház: múlt, jelen, jövő

22/03/2023 14:22

| Szerző: Klubrádió

Szokásunkhoz híven ismét megálltunk egy adás erejéig olyan témáknál, amik talán segítenek megérteni, hogy az ingatlanpiacon bizonyos folyamatok miért pont úgy zajlanak, ahogy azt látjuk, illetve megvizsgáltunk olyan területeket is, amikről legfeljebb csak félinformációink vannak. 

2023. március 21. Kulcsrakész (2023. március 21., kedd 14:00)
47:05
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László

 
Kárpáti József
 

A műsorunk első felében Kárpáti József, a Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás vállalatok Szövetségének (MAKÉSZ) elnöke volt Kárpáti Iván beszélgetőtársa. 

Vendégünk elmagyarázta, hogy mi a különbség, illetve egyezőség a "készház", "modulház", "mobilház", "konténerház" és a – Magyarországon eddig teljesen szokatlan – "tiny house" lakhatósági kategóriák között. 

A készház olyan épület, aminek – időjárástól függetlenül, ipari körülmények között, – a falait, a födémet és a tetőszerkezetét teljes magasságban és hosszban üzemben állítanak elő, majd egy speciális járművel az előkészített alapra kiszállítanak és ott legalább félkész állapotban összeszerelik, mondta Kárpáti József. Alapvető különbség jogilag egy téglából készült ház és egy készház között nincs. Az egyéb típusok kapcsán azt is elmondta, hogy az számít építménynek, amit egy helyszínre fixen letelepítenek és közműre kötnek; míg ha ez ideiglenes jelleggel van telepítve (ráadásul kerekei is vannak), akkor jármű kategóriába tartozik.

Többek között szó esett még a készházak áráról (a "téglaépítésű" társaikkal is összehasonlítva), a hazai jogi szabályozásáról, azok banki finanszírozási lehetőségeiről, illetve a környezettudatosságáról a klímavédelemről, sőt a robotizálásról is.

Forrás: Facebook/Készház Portál
 
Tibor Dávid
 

A magyarországi építőipar 2016-tól folyamatosan növekedési pályán volt nagyjából 2022 végéig. És hogy honnan indult el ez a folyamat? A 2008-as válság előtti termelési szintet csak 2019-ben érte el, és ez a növekedési ütem tavaly a negyedére csökkent. A Kulcsrakész másik vendégével, Tibor Dáviddal, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) a Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának vezetőjével, illetve a Masterplast Nyrt. elnökével beszéltük meg ezt a témát.

A 2023-as év összességében már csökkenést hoz, általánosságban az az erőteljes növekedési pálya, ami az elmúlt hét évben pozitív volt az építőiparban, annak nagy valószínűséggel most vége van, mondta Tibor Dávid. Ennek okának többek között az állami beruházások elmaradását (bár bizonyos nagyberuházások továbbra is futnak), illetve csökkenő jellegét, az uniós támogatások kiesését, az ingatlanberuházók fejlesztéseinek elmaradását, illetve a jelenlegi kedvezőtlen kamatkörnyezetet tartja. A negyberuházások értékben tartani fogják az ipari beruházási szektort, viszont nagyon sok kis- és közepes vállalat számosságában hiányozni fog innen is a piacról, mondta.

Természetesen szóba került az építőanyagok ára is. A szakember szerint általánosságban a – cement és cementalapú termékeket kivéve – a korábbi évekhez hasonló áremelkedésre (de csökkenésre sem), illetve elhúzódó hiányra a többi építőanyagnál nem kell számítani.

Kárpáti Iván vendégével megbeszélte még a korábbi rezsicsökkentés hatását, az állami- és a lakossági ingatlanok épületenergetikai beruházásainak elmaradását és annak okait, a tavalyi évben megváltozott rezsiszabályozást, az ingatlanpiac legutóbbi átalakulását, az energiaárak alakulásának következményeit, illetve az építőiparban már jó ideje jelen lévő szakemberhiány okait is.

Fotó: Pixabay
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Jövő héten ismét ingatlanjogi szakértőnkkel beszélgetünk, illetve várjuk hallgatóink kérdéseit.

Kulcsrakész 
2023. március 21., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László