„Klubrádió
Kulcsrakész

Fejjel a betonba

12/10/2022 22:27

| Szerző: Klubrádió

Az átlagembernek a betonról talán először a járda vagy egy ház alapja jut eszébe. A Kulcsrakész két vendége évek óta kísérletezik az anyaggal. Sikerrel. Egyikük betonból design bútorokat, másikuk pedig konnektorokat és fali villanykapcsolókat tervez és készít.

2022. október 11. Kulcsrakész (2022. október 11., kedd 14:00)
47:39
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László

Bakos Gábor
 

Az eheti Kulcsrakész első felében Bakos Gábor, a design beton bútorokat és terrazzo felületeket gyártó Concrazy Kft. alapítója, okleveles építőmérnök, mechatronikai technikus elmondta, hogy annak idején szeretett volna kitörni az alkalmazotti létből, és a kreativitása, illetve önmaga megvalósítása miatt 2019-ben váltott is. Az volt a célja, hogy valami olyan exkluzív bútort állítson elő, ami egyedi és különleges. A világ más részein van rá példa, de Magyarországon viszonylag gyerekcipőben jár(t) ez a műfaj. Azért választotta a betont, mert úgy gondolta, hogy könnyű vele dolgozni, aztán évek alatt rájött, hogy nagyon kényes technológia. Bakos Gábor arról is beszélt, hogy az emberek fejében a beton bútor még nem feltétlenül kapcsolódik össze a prémium kategóriával, de úgy látja, hogy már megvan az a fizetőképes kereslet is Magyarországon, aki ezt az anyagszerűséget és a luxus és a design ilyen formájú alternatív változatát keresi a bútorokban is, mintsem a klasszikus értelemben vett prémium bútorokat. Ez kézzel készült, egyedi, nincs két egyforma darab, sorszámozva is vannak. "Ha szeretném se lenne két asztal ugyanolyan" – mondta a cég vezetője.

Forrás: Facebook/concrazy 
 

 

Kasza Gábor
 

Természetesen a műsor második részében is maradtunk a betonnál. Kasza Gábor fotóriporter, fotóművész, a betonból készült design konnektorfedeleket és fali kapcsolólapokat készítő startup, a Sekhina manufaktúra alapítója felidézte a kezdeteket. Fotós barátaival annak idején szerettek industrial lámpákat és egyéb "kacatokat" gyűjtögetni, és egy lerobbant régi orosz laktanyában találtak egy industrial kapcsolót, amiről mintát vett és kiöntötte betonból. Ekkor elgondolkozott rajta, hogy ugyan miért is nincs betonkapcsoló, hisz kézenfekvő lenne, hisz a falak szilikátból vannak, illetve a belsőépítészetben is sok helyen megjelenik a látszóbeton. Rákeresett a neten, és egyszerűen nem talált ilyet. Ekkor jött egy "villanás", ez egy nagyon jó játék, amiben akár üzleti lehetőség is lehet. Az előző vendégünkhöz hasonlóan ő is valami új, innovatív egyedülálló dolgot keresett, amiből akár meg is lehet élni, ráadásul a felgyülemlett "mentális nyersanyagát" is el tudja égetni közben. "Kapsz egy új célt, megindul a szervezeted, és érzed, hogy ezért érdemes küzdeni" – mondta a Köfaragó(!) utcában működő betonmanufaktúra megálmodója. Ebben az a "prémiumság", hogy teljesen más megfogni, megérinteni mint a klasszikus társait, a kinézetéről nem is beszélve, tette hozzá.

Forrás: Facebook
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Jövő héten újra feltehetik kérdésüket szakértőinknek: "Mennyit ér a lakásom?".

Kulcsrakész 
2022. október 11., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László