„Köszönjük,
A lényeg

A gázfűtés ingatlanok vonzereje jelentősen csökkent

14/09/2022 15:32

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kamasz László

Az Ingatlan.com 1,1 millió ingatlankeresés alapján készült elemzése bemutatja, hogy a különböző fűtéstípusok keresettsége hogyan változott az elmúlt hat hónapban. A költözést fontolgató vevőjelöltek átírták a lakáspiac keresleti oldalát az új rezsiszabályok miatt.

“Az új rezsiszabályok bejelentése óta eltelt hetekben egyértelműen kiderült, hogy a vevőjelöltek sokkal energiatudatosabbak lettek. Felértékelődtek a takarékos megoldások, a gázfűtés vonzereje jelentősen csökkent, ami érthető annak fényében, hogy az új előírások szerint az átlag feletti fogyasztás esetén többszörös a szorzó a gáz esetében” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Fotó: Pixabay
 

Az ingatlan.com elemzése szerint szeptember első hetében az eladásra kínált házak esetében a fűtéstípusok alapján kereső vevők 26-42 százalékkal kisebb arányban kerestek gázalapú – kazános, cirkós, konvektoros – ingatlanokat az elmúlt hat hónap átlagához képest. A lakások esetében is csökkent a gázfűtésre keresések aránya. A csökkenés viszont kisebb mértékű mint a házaknál. Az eladó lakásoknál a gázfűtés keresettségének az aránya 9-21 százalékkal csökkent.

Balogh László
 

A rezsiváltozás nyertesei az eladó házak esetében a hatékony, takarékos hőszivattyús fűtéssel rendelkező ingatlanok. Az ilyen rendszerrel felszerelt eladó házakra irányuló keresések aránya 21 százalékkal erősödött szeptember első hetére. A lakásoknál a gázalapú fűtési rendszerek népszerűségvesztése mellett az látszik, hogy a távfűtéses típusoké változatlan maradt.  Szintén nőtt a fával is működő cserépkályhás házak keresettsége is.

A szakember hozzáfűzte: “Az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervezők a rezsiszabályok változása és az energiakrízis miatt nemcsak rövid távon változtattak a keresési szempontjaikon. A vásárlók hosszabb távon is számolnak azzal, hogy az ingatlan fenntartása milyen költséggel jár. A fűtési rendszert ugyanis a legtöbb vevő olyan adottságnak veszi, ami akár 10-20 éven át is kiszolgálja az ott élőket. A fűtéstípusok pedig alapjaiban határozzák meg egy-egy ingatlan energiahatékonyságát.”