„Klubrádió
Kulcsrakész

Beceneve: CSOK Plusz

25/10/2023 13:44

| Szerző: Klubrádió

Mostani "elemzős" műsorunkból megtudhatták, hogy nagyjából milyen adatok és információk birtokában szoktuk megbecsülni  betelefonálós adásainkban az ingatlanárakat. Ebben egy ingatlan - és egy hitelpiaci szakértő volt segítségünkre.

2023. október 24. Kulcsrakész (2023. október 24., kedd 14:00)
49:02
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László

Benedikt Károly és Kárpáti Iván Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Adásunk első részében Benedikt Károly, a Duna House Marketing és PR vezetője elemezte az aktuális piacot.

Szó volt arról, hogyan teljesített az ingatlanpiac a harmadik negyedévben, mi várható év végén, mennyiben változtatták meg az otthonteremtési támogatások a keresletet? A szakértő beszélt érdekes részpiacokról az ingatlanok tekintetében kínálat-kereslet megközelítésben (pl. napelemes és "könnyűszerkezetes" házak), és az is szóba került, hogy mi jellemző a nagyobb lakásba költözőkre, illetve hogy mennyiben befolyásolhatja a piacot az új hitelezési szabályozás, ami már bizonyos feltételek mellett tíz százalékos önerővel is megengedi a hitelfelvételt.

"Ha valaki egy értékálló befektetést szeretne, és egy picit nagyobb a tőkéje, akkor a belváros és a luxusszegmens mindig olyan, ami jobban tarja az árát: általában emelkedni szokott, viszont ha csökken, akkor sokkal kevesebbet. Egy belvárosi prémiumlakás vagy egy – akár agglomerációs – újépítésű ingatlan jobban tartja az árát, ehhez viszont nagyobb befektetési hajlandóság kell" – mondta zárásként Benedikt Károly.

Fotó: Pixabay
 

 

Fülöp Krisztián 
 

Második szakértő vendégünk a hitelügyintézéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "ha a saját rutinunkat ebben a történetben megvizsgáljuk, akkor az látszik, hogy – miután egy átlagos magyar maximum kétszer vásárol az életében ingatlant, így azt – nem lehet mondani, hogy van valamilyen készségszintű ismeretünk a hitelügyletekben, ami akár gyorsítaná ezt a folyamatot, rutintalanok vagyunk benne, és nyilvánvalóan segítségre lesz szükségünk".

Kárpáti Iván vendége, Fülöp Krisztián, a Credipass üzleti vezetője segített eligazodni a hitelpiac útvesztőjében.

Megbeszéltük, hogyan teljesített a hitelpiac a harmadik negyedévben, érezhető-e az otthonteremtési változások miatti fokozott érdeklődés? Több lett a hitelügyleteknél a CSOK-ot vagy a Babavárót is igénybe vevők száma? Mi várható novemberben-decemberben; meddig lehet az idei CSOK-kal számolni? Van-e, lesz-e Babavárós roham év végén? Beszéltünk arról, hogy tudunk-e már valamit a CSOK 2024-es változatáról (CSOK+), mit várnak a szakértők, illetve mit vár ettől a kormányzat és hogyan reagáltak a bankok?

(Megjegyzés: Mivel az adás második fele pár nappal ezelőtt került rögzítésre, a felvétel után pár órával jött a hír, hogy az MNB a jövő évtől bevezeti az első lakásukat vásárlók körében a 10%-os önerőt. Ezt a változást az első részben "újratárgyaltuk".)

A teljes adás meghallgatásához kattintson a fenti lejátszóra!

Jövő héten ingatlanjogi kérdéseikkel kereshetnek bennünket, szakértőnk válaszol.

Kulcsrakész 
2023. október 24., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László