„Klubrádió
Kulcsrakész

Ingatlankrízis? Neked nyolc?

17/08/2023 19:29

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádió eheti ingatlanos műsorában körbejártuk a nyolcadik kerület szociális alapú lakáspolitikáját, illetve piaci oldalról is elemeztük az aktuális ingatlangazdasági jelent és a kilátásokat is.

2023. augusztus 15. Kulcsrakész (2023. augusztus 15., kedd 14:00)
50:42
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván Szerkesztők: Kamasz László

Kerékgyártó Anna Írisz
 

Lakásgazdálkodási tervet készített a Józsefvárosi Önkormányzat, amely a következő két év lakásgazdálkodással kapcsolatos céljait jelöli ki. A lakásgazdálkodás megújítása központi szerepet játszik a Józsefvárosi Önkormányzat törekvéseiben: a Vagyongazdálkodási terv központi eleme a bérház- és bérlakásfejlesztési program. Ez a terv rögzítette a 130 db önkormányzati bérházzal, és az önkormányzati tulajdonú üres telkekkel kapcsolatos közép (2022-2024) és hosszú távú (2025-2029) elképzeléseket. Kijelölte a bontandó, a felújítandó, a funkcióváltásra javasolt, az épületszerkezeti felújítást nem igénylő bérházak körét. 

Általánosságban elmondható, hogy a lakások kicsik és rossz műszaki állapotban vannak. Ez különösen igaz az önkormányzati bérházakban található lakások esetén. Az Önkormányzat bérházfejlesztési programjának alapelve, hogy a bérház- és bérlakásállomány értékesítéséből származó bevétel nagy részét bérház és bérlakás fejlesztésre fordítsa.

A felújítások tervezése során szempont volt a lakások alapterülete, a lakóépületek állapota, valamint az akadálymentesítés lehetősége is. Az önkormányzati lakásállomány egyik súlyos problémája a kisméretű lakások magas aránya. A nagyobb méretű lakások számának növelésére két stratégiát alkalmaz az Önkormányzat, egyrészt felméri az egymás melletti, kisméretű lakások összenyitásának lehetőségeit, másrészt pedig a lakásfelújítások ütemezése során priorizálja a nagyobb alapterületű lakásokat. A lakásfelújítások tervezése során ezen túl szempont a mozgássérültek számára kiadható, akadálymentes lakások körének bővítése – írja a Jozsefvaros.hu

Ezeket a témákat vesézte ki Kárpáti Iván vendégével, Kerékgyártó Annával, a Józsefvárosi Önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodavezető-helyettesével.

Forrás: Facebook/Józsefváros Újság
 

 

Benedikt Károly és Kárpáti Iván Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Az adás második részében Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője – a néhány havi rendszerességű szokásunkhoz híven – vette nagyító alá az aktuális lakáspiacot.

Szó volt a "városi” CSOK eltörléséről és a Babaváró támogatás módosításáról, ami számos fiatal pár vagy gyermeket nevelő, tervező család otthonteremtési vágyainak újragondolását vagy a tervek megvalósításának előrehozását eredményezheti.

A hét éves mélyponton lévő lakossági hitelpiac is terítékre került, összehasonlítottuk a környező, illetve a "nyugati" országok hitelezési kultúrájával.

A napjainkban oly sok vizet felkavaró gyártelepítési dömping kapcsán az elemző elmondta, hogy egy ilyen beruházás – a sok társadalmi és gazdasági káros hatás mellett – az ingatlanpiacnak többnyire jót tesz, hisz újabb és újabb potenciális vásárlók, bérlők jelennek meg a piacon. "Látszik, hogy egy-egy város fejlődésében mennyit számít a közlekedés, az infrastruktúra, és így hogyan tudnak bekapcsolódni egy élénkebb ingatlanpiacba, ami az árakra is felhajtó hatással van" – mondta Benedikt Károly.

Az elemzési vezető szétszálazta a legfrissebb lakásárindexet is, amiből többek között az is kiderült, hogy egyértelműen lassult az ingatlanpiac, és számszakilag pedig azt is megtudtuk, hogy egy átlagos budapesti lakás 50-60 millió forint, illetve hogy a panelek ára elkezdett csökkenni. A további paraméterekért, illetve a "legekért" hallgassa meg a beszélgetést!

A teljes adás meghallgatásához kattintson a fenti lejátszóra!

Jövő héten hívjanak bennünket, ha a lakásuk árára kíváncsiak!

Kulcsrakész 
2023. augusztus 15., kedd 14:00
Műsorvezető Kárpáti Iván
Szerkesztő: Kamasz László