„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi György: Képtelenség ebből a pénzből ivóvizet szolgáltatni

4/07/2022 12:29

| Szerző: Klubrádió

A hőségben megnövekedett vízfogyasztás további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható tíz Pest megyei településen – írta múlt héten az MTI. Az előrejelzések szerint a rendkívüli időjárás tovább folytatódik és emiatt az ivóvízfogyasztási igény további növekedésére kell számítani. Milyen terhet jelent ez az önkormányzatoknak? A Reggeli gyors vendége Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere volt.

2022. július 04. Reggeli gyors részlet 22.07.04. Gémesi György
06:51
00:00
"Az ivóvízszolgáltatás önkormányzati kötelező feladat, amihez vagy vannak eszközei a hivatalnak vagy nincsenek. Érdemes lenne újragondolni a feladatok és a források megosztását a kormány és az önkormányzatok között. 70-80 százalékban önkormányzati rendszerek szolgáltatják a vizet, de egy kivéreztetett önkormányzat nem tudja pótolni az amortizációt, illetve a rendszerek felújítását" – mondta Gémesi. Hozzátette, hogy a vízellátási gond egyik nagy oka a hőség, viszont az elmúlt időszakban akár állami, akár önkormányzati tulajdonú vízszolgáltató cégek biztosítják a településeknek a vizet, és éppen csak a működésre volt elegendő az a forrás, amit biztosítani tudott az állam vagy az önkormányzat. Elmondta, hogy többek között ez azért van, mert hét-nyolc éve be van fagyasztva az ívóvíz ára.

Fotó: Pixabay
 

"Ebből a pénzből nem lehet megfelelően működtetni az ívóvízrendszereket, és nem lehet az amortizációs költségeket fedezni. A rendszerek elavultak, nincsenek meg azok a fejlesztések, amik alapján ezekben az extra nyári melegekben megfelelő biztonsággal lehetne az ivóvizet biztosítani" – mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A polgármester szerint az akut ivóvízellátátás kapcsán folyó tűzoltás kihozta azokat a problémákat, amik az elmúlt időszakban nem lettek kezelve: egyrészt a régi rendszerek a klmaválságnak köszönhetően már nem látják el hatékonyan a feladatukat (például nem készültek föld alatti tartalék víztartályok sem), másrészt nem változott megfelelő mértékben az emberek szemlélete a víztakarékosságot illetően.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Gémesi Györggyel
2022. július 04., hétfő 07:13
Műsorvezető: Szénási Sándor