„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi: 7 ezer milliárd lesz a vízvezetékcsere

31/05/2021 12:04

| Szerző: Klubrádió

Az állam elvenné a még megmaradt önkormányzati vízközműveket. Sok helyen már nem is a városoké, és az elmúlt években a rezsicsökkentés miatt amúgy is forráshiányos ez a terület, felújításokra lenne szükség, de a befizetett vízdíj még a szolgáltatás árát sem éri el.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Reggeli gyorsban az újabb, önkormányzatokat érintő államosításról beszélt. A kormány átvenné az önkormányzati vízközművagyont.

2021. május 31. Reggeli gyors / részlet, Gémesi György (21.05.31.)
07:56
00:00

Az ivóvíz-szolgáltatás kötelező önkormányzati feladat. Jelenleg ezt az önkormányzatok úgy látják el, hogy részben nincsenek eszközei, mondta Gémesi. Van ahol már az állam üzemelteti a vízműveket, és van, ahol önkormányzati vízi közművek biztosítják az ellátást, és sok pénzt toltak bele, de a rezsicsökkentés miatt a víz ára nem fedezi a szolgáltatás költségeit. Ezek a közművek kiürülnek, mondta.

Az ilyen cégeket az állam az uniós tiltás miatt nem támogathatja kiegészítő forrásokkal, ezért Gémesi szerint a szolgáltatás árának az amortizációt is tartalmaznia kellene, és aki nem tudja ezt kifizetni, azt a helyi szociális hálón keresztül kellene kisegíteni. "Olcsón megy a víz, a befizetés nem fedezi a szolgáltatás árát" - mondta.

"A buli ebben a kormányzatnak a szavazatszerzés". Viszont Gémesi szerint ezzel az olcsó sör, olcsó hitel középkádári időszakához megyünk vissza. Mint a hulladékgazdálkodásnál: 130 milliárdba kerül, és ebbe - hogy működjön is - a magyar adófizetők 60 milliárd forintot tolnak bele. A vízre ugyanez érvényes.

 
Vízvezeték
Pixabay
 

 

Szerinte azzal nincs gond, hogy az ivóvíz-szolgáltatás egységes legyen, csakhogy eddig az önkormányzatok már egy csomó pénzt beletettek, és most ellentételezés nélkül államosítanák. A végén pedig - mint a hulladéknál - egy csomó adófizetői pénzt kell majd központilag beletenni.

A választót persze nem érdekli, ki csinálja, csak annyi érdekli, hogy vigyék el a szemetét és legyen víz, de Gémesi szerint nem árt, ha felmerül a fenntarthatósági szempont. "Így nem fenntartható, megyünk vissza egy olyan irányba, ami egy kommunista rendszer eredménye volt. Mindent az állam finanszírozott, mindenből olcsót adtak, nyílt az olló, a végén pedig összeomlott az egész, mert fenntarthatatlan volt".

Attól a gödöllői polgármester nem tart, hogy akadozni fog a vízsszolgáltatás, csak szerinte ez így nem biztonságos és nem magas színvonalú működést jelent. Látjuk a csőtöréseket, egyre elavultabb vezetékek vannak a föld alatt, azbeszt vezetékek, amiknek a 60-70 százalékát cserélni kellene. Szerinte 6-7 ezer milliárd forintba kerülne, hogy ne folyjon el a víz, ne kelljen utat bontani, ne legyen csőtörés.