„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi: Fideszes városok se kerülhetik el a kivéreztetést

16/09/2021 12:20

| Szerző: Klubrádió

Budapest szeptember eleje óta folyószámlahitelből működik. A kormány megfojtja az ellenzéki önkormányzatokat. Hogyan néz ki egy Budapestnél kisebb városban a pénzügyi helyzet? Gémesi György, Gödöllő polgármestere szerint már most is meglátszik a szolgáltatásokon a pénzhiány.

A kormány folyamatosan elvonja az önkormányzatokról a bevételeket, Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez csődközeli helyzethez vezet, ugyanakkor csődig azért nem fog eljutni a dolog, mivel ilyen helyzetben a város költségvetéséből elkezdik kihúzni azokat a tételeket, és kezdenek spórolni, amik nem veszélyeztetik a város szükséges működését, így azok a források felszabadulhatnak.

2021. szeptember 16. Reggeli gyors-részlet (2021.09.16. Gémesi György-interjú)
10:08
00:00

Ugyanakkor "ha sokáig tart a kivéreztetés, elképzelhető egy csúnya csődközeli helyzet". Gémesi szerint Budapesten az történik, hogy egy sor olyan forrás nem érkezett meg, amire szerződése van, például a Lánchíd felújítására, fejlesztésekre, így az önkormányzatnak meg kell előlegeznie ezeket a költségeket.

Gémesi szerint az nem újdonság, hogy a szerződés ellenére nem érkeztek meg a kormányzati források, de most, hogy Karácsony az ellenzéki előválasztás miatt előtérbe került, ez "ingerli a kormánypártokat, hogy még tovább húzzák a hurkot, és így Karácsonyt tovább lehet támadni azzal a kormánymédiában, hogy lám-lám, nem azzal foglalkozik, ami a dolga, nem tudja a várost vezetni, bezzeg, ha! - "Ez a politikai kommunikáció: gusztustalan és tisztességtelen, de már megszokhattuk" - mondta.

 
Lánchíd felújítás Fotó: KLubrádió/KaLász
 
Lánchíd, körforgalom, felújítás, clark ádám tér
 

Gémesi szerint más ellenzéki önkormányzatokat kevésbé érinti "ez a direkt háború", de ők is benne vannak, hiszen például az elvett iparűzési adó kompenzációja kapcsán tett ígéretek ellenére nem érkeztek meg a pénzek, egyes pályázatokra bár jelentkezhetnek, nincsenek kizárva, de "csak apró cseppeket kaphatnak az ellenzéki önkormányzatok, miközben más települések szinte már nem is tudnak mit kezdeni az odatolt pénzekkel". Ez nem jó, változtatni kell rajta! - mondta.

A gödöllői polgármester bízik abban, hogy 2022 után, ha feláll az új kormány, már nem fogja ezt a stratégiát alkalmazni, hanem visszatér az önkormányzati rendszer az eredeti kerékvágásba, mert "így teljesen felszámolás alá kerül". Gémesi ezt a fideszes városvezetőknek is jelezni szokta, nehogy azt gondolják, hogy ezt ők elkerülhetik. Most szükség van rájuk, de folytatódni fog a leépítés és egypólusú országvezetést fog jelenteni.

 
Karácsonyék
 
Karácsony Gergely, Gémesi György, Tüttő Kata, stb. (KG-Facebook)
Facebook
 

 

Az önkormányzatok most vagy a tartalékhoz, vagy hitelhez nyúlnak. A főváros által igénybe vett folyószámla hitelt például még az év végén vissza kell fizetni. Szerinte az történik, hogy egyes adók nem folyamatosan érkeznek be a költségvetésbe, hanem határidőre, és a fővárosnál  is erre várnak.

Ez teljes bizonytalansághoz vezet. Gémesi szerint pedig előbb-utóbb néhány polgármester "betörik", ami a kormány célja. "Ezek politikai üzenetek". Vannak olyan polgármesterek, akik a választáshoz közeledve reflektorfénybe kerülnek, ezért a kormány mindig meghúzza a hurkot. Előkészítik a terepet, hogy a választáson ezek a polgármesterek hogyan nyilatkozzanak majd a jelöltekről.

Ez a kiszolgáltatottság gyomorgörcsöt okoz a településvezetőknek, holott egy sor más feladatuk van. Például a pandémia, ami kivéreztette a településeket és a lakókat is zaklatottabbá tette. Most sok bizonytalansággal kezdik meg az őszt, és már így is sokszor a városvezetőknek brillírozniuk kellett, hogy legalább a kötelező szolgáltatásokat biztosítani tudják. Gémesi szerint bizonyos szolgáltatások már most is alacsonyabb szinten működnek. Ilyen a zöld területek levágása, a virágok kiültetése, amitől komfortosan értik magukat az ott élők. Mindezt tetézi, hogy elképesztő infláció van. Gémesi tart attól, hogy ebben az önkormányzati szektornak a kormány nem fog segíteni.