„Klubrádió
Esti gyors

Gémesi: Gyalázatos az önkormányzati lakások ár alatti eladása

12/05/2021 23:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A bérlakások megvásárlását minden önkormányzatnak lehetővé kell tennie a kormány előterjesztése szerint. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere a Klubrádiónak azt mondta, hogy az önkormányzati lakások ár alatti értékesítésével az önkormányzatoknak semmilyen eszköze nem marad, amivel segíthetne azokon, akik utcára kerültek.

2021. május 12. Esti gyors - részlet 21.05.12. Gémesi György
05:53
00:00

Az összes önkormányzatra kiterjesztené a kormány a bérlakások megvásárlásának lehetőségét, amit eredetileg az I. kerületre szabtak.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere a Klubrádiónak azt mondta, hogy a szóbanforgó lakások az önkormányzat vagyonállományának részét képezik, amivel gazdálkodik, és azt igyekszik megoldani, hogy azoknak akik különböző okokból utcára kerültek, legyen hová beköltözniük.

Azonban a kormány nem tesz különbséget szociális és nem szociális lakások között. Ha pedig áron alul kényszerül az önkormányzat eladni ezeket, akkor semmilyen tartaléka nem marad, hogy a szerencsétlenül járt embereknek segítsen. Ennek tükrében Gémesi a szándékot és a kivitelezést is gyalázatosnak nevezte. Ez igazságtalan azokkal szemben is, akik azért vettek fel hitelt, hogy lakásaikat piaci áron tudják megvásárolni.

Önkormányzati bérlakásokat újítottak fel Kisvárdán
 
BérlakásFotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

A kilencevenes években azért lehetett áron alul megvenni ezeket a lakásokat, mert az elmaradt felújítások nyomták le az árakat.

Másfelől a piaci ár 30 azázalékáért vett lakásokat kis ráfordítás mellett is nagy haszonnal lehet értékesíteni. Ez Gémesi szerint ugyancsak azokkal szemben igazságtalan, akiknek pénzük van saját lakásukban.

Összeségében az előterjesztést érthetetlennek és szakmai alapot nélkülözőnek nevezte. Reméli, hogy a tervezetet nem fogadja el a kormány.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Gémesi Györggyel
2021.05.12., szerda 18:23
Riporter: Szénási Sándor