„Klubrádió
Reggeli gyors

Gémesi György: Nem gondolkodom pártalapításban

7/04/2022 11:28

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az újabb kétharmaddal nagyot változhat a magyarországi önkormányzati rendszer. Elképzelhető-e, hogy további hatásköröket vesznek el a településektől, illetve a megugrott infláció, az emelkedő energiaárak miatt nem tart-e attól, hogy a települések csődbe mennek, kérdezték a Reggeli gyorsban Gémesi Györgytől, a Magyar Önkormányzati Szövetség elnökétől, aki azt is elmondta, hogy akar-e új pártot szervezni, illetve jól beszólt Szita Károlynak.

2022. április 07. Reggeli gyors - részlet 2022.04.07. Gémesi György
11:16
00:00
Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint bármi is történik a Fidesz újabb kétharmados győzelme után önkormányzatokkal, szerinte "biztos, hogy ennél jobb helyzet nem várható". Hogy tovább szűkíti-e az önkormányzatok mozgásterét, vagy esetleg megváltoztatja a választási törvényt, hogy ne lehessen közvetlenül polgármestert választani, az Gémesi szerint majd attól függ, hogy mi segíti a legjobban a hatalomban maradását.

 

 
Karácsonyék
 
Karácsony Gergely, Gémesi György, Tüttő Kata. (KG-Facebook)
Facebook
 

 

Az elmúlt időszakban is ez volt a fő motiváció, hogy Orbán Viktor hogyan tudja rövid pórázon tartani a polgármestereket, beleértve a fideszes településvezetőket is, mondta Gémesi, aki szerint emiatt is történtek azok a lépések, amik miatt "semmi tartalék sincs az önkormányzati rendszerben". A mozgásterük beszűkült, ami egy politikai döntés eredménye, ugyanakkor ezek a döntések nem eredményeztek hatékonyabb működést. Gémesi az építési hatóságokat említette, amit központosítottak, és ennek eredményeképpen "hatalmas  és egyre kaotikusabb helyzet alakul ki a települések építési szabályozhatósága terén".

Aztán a közoktatásról is szót ejtett, a pedagógusok tiltakozására utalt, és kijelentette, a központosítás után sem lett hatékonyabb a munka, sőt már nemcsak a pedagógusok, hanem a gyerekek is tiltakoznak.

Bár egyelőre nem ismertek Orbán szándékai, de Gémesi szerint már nincs olyan szűkítési lehetőség, ami ne rontaná tovább a feladatok megoldások hatékonyságát. De lehet, hogy ez a terv, hiszen ha a politika azt kívánja, akkor egy egészen legyöngített önkormányzati rendszer lesz a következő időszakban. Gémesi nem akart most ezzel foglalkozni, azt mondta, nekik az a feladatuk, hogy ezen a feladat, hatáskör és forrásmegosztás keretein belül dolgozzanak, de az biztos szerinte, hogy ebből a rendszerből további pénzek elvonása komoly működési gondokat fog jelenteni.

Szerinte fejlesztésre volt pénz, itt vannak az uniós források, amiket fel kell használni, vagy különben vissza kell adni. Ezekről már döntöttek, más kérdés, hogy a források hogyan és milyen ütemben érkeznek meg. "Az egy másik kérdés, hogy ezek a fejlesztések mennyire szolgálják a települések érdekeit" - tette hozzá.

A kérdés, hogy a későbbiekben ezek mögé a fejlesztések mögé tudnak-e a működési és az amortizációs költségeket is biztosítani. "A fenntarthatósággal lesz gond" - mondta.

A fő kérdés a működés: az önkormányzatoknak ki kell fizetnie a béreket, a megnövekedett energiaárakat, az infláció miatt megnövekedett élelmiszerárak hatásait is ki kell küszöbölni, és azt Gémesi szerint nem lehet ugyanabból, vagy reálértékben kevesebből kihozni, mint ami rendelkezésükre áll, és a 2022-es költségvetéssel éppen ez a helyzet. "Ráadásul a kormányzat a pandémiára hivatkozva bevételi korlátozásokat is előír nyárig, azaz az önkormányzatok nem rendezhetnek át adót, nem emelhetnek parkolási díjat, sem az étkezési költségeket nem arányosíthatják az inflációhoz, vagy éppen a szociális otthonok térítési díjait sem arányosíthatják az inflációval. 

Gémesi szerint bevételkiesés is van, és ezekkel a kihívásokkal így kevesebb pénzből kell szembenénziük. "2022 kihívás". A kormányzat "némi többletforrást csöpögtetett, de az nem küszöböli ki a gazdasági folyamatok hatásait. Egy sor helyen költségvetést kell módosítani, és szerinte most arra sincs esély, hogy állami többletforrás érkezzen a településekhez. "Nagyon komoly nadrágszíjszorítást kell alkalmazni, hogy kibírják az év végéig".

A jogállamisági mechanizmus beindítása miatt az is elképzelhető, hogy Magyarország nem kap az EU-s helyreállítási alapból, amivel kapcsolatban Gémesi megjegyezte, hogy ezt a vitát az EU és Magyarország között nem önkormányzati szinten kell lebonyolítani, de szerinte szükség van erre a pénzre. Bár Orbán korábban azt mondta, hogy nem kell, mert majd megoldjuk magunk, "de látszik, hogy ez nem fog menni".

Szerinte a megállapodások létrejöttében az is szerepet játszhat, hogy ha nem is mindenben, de valamilyen formában az önkormányzatok is beleszólási jogot kapjanak a források elköltésébe. Nem arra gondol, hogy Szita Károly kaposvári polgármester "a kormány udvari önkormányzati kommunikációs beszállítója elmondja, hogy milyen jó dolguk van a településeknek", hanem valóban konszenzusos megállapodásra van szükség a kormányzat és a települések között, és például ezeknek a pénzeknek a 30 százalékára közösen tehessenek javaslatot az önkormányzatok, mondta Gémesi György. 

Persze az is lehet, hogy a kormányzat éppen más irányban gondolkodik, és mindent elvehet az önkormányzatoktól, de Gémesi szerint talán nem ez az érdeke. Megszüntetni ugyanis nem tudja, és bár elvehet hatásköröket, de a kormányhivatalokra már így is elég sok feladat hárul, "nem tenné bölcsen a kormány, ha ezeket is magára vonná, már így is elég sok konfliktust jelentenek".

Pártalapítással kapcsolatban is kérdezték Gémesit a Reggeli gyorsban: Gödöllő polgármestere kijelentette, nem akar a nagypolitikába beleszólni, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ő értékrendje 1990 óta nem változott, mindig is jobbközép gondolkodású ember volt, és már alapított pártot is, de a választóknak arra nem volt szükségük, "ezért nem pártalapításban gondolkodom". Gödöllő városa és a szövetség elég munkát ad neki, és elég nagy kihívás is neki.