„1%
A lényeg

Menczer: Katasztrófahelyzet a solymári vízhiány

30/06/2022 17:02

| Szerző: Klubrádió

Menczer Tamás, Pest megye 2. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a Solymárt sújtó vízhiányt "katasztrófahelyzetként" jellemezte. Azt kérte azoktól a solymáriaktól, akiknél van víz, hogy csak a szükséges mennyiséget használják, mert ezzel segíthetnek a bajban lévőkön.

Menczer azt írja, hogy a választókörzetében, Solymáron a becslések szerint jelenleg mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz. Azt kérte azoktól a solymáriaktól, akiknél van víz, hogy csak a szükséges mennyiséget használják, mert ezzel segíthetnek a bajban lévőkön.

A képviselő hozzátette, beszélt a helyzetről Gulyás Gergely miniszterrel, Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium államtitkárával és Góra Zoltánnal, a Katasztrófavédelem vezetőjével.

Menczer Tamás az MTI tudósítása szerint elmondta: a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.

A képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára közölte, a vízhiány kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset alapítottak.

Elmondta: a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.

(Kiemelt kép: Facebook)