„Klubrádió
Reggeli gyors

Történeti tudat nélkül nincs állampolgári tudatosságra nevelés – Megvolt az Embermentők parkja névadó ünnepsége

10/05/2023 13:45

| Szerző: Klubrádió/Pecz István

Embermentők parkjának neveztek el egy közterületet a XIII. kerületben. A közeli református templomban a II. világháború alatt több száz zsidót, hadiszökevényt és kommunistát bújtattak el. A névadó ünnepségen Karsai László történész a Klubrádiónak azt mondta: "aki nem emlékszik a múltra, az arra van ítélve, hogy újra átélje."

2023. május 10. Reggeli gyors - részlet Pecz István riportja 2023.05.10.
04:15
00:00
Az Élet Menete Alapítvány kezdeményezésére, a XIII. kerület egy, az Újpesti rakparton lévő közterületét "Embermentők parkjának" nevezték el, azoknak a tiszteletére, akik a második világháború alatt segítséget nyújtottak embertársaiknak.

A május 9-i ünnepségen részt vett Tóth József, a kerület polgármestere, Gordon Gábor, az alapítvány igazgatója, Professzor Karsai László történész, Berkesi Gábor református lelkész, dr. Verő Tamás főrabbi és Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke – számolt be honlapján a hitközség. A park névtáblát is kapott.

"Történelmi hazugságra, mítoszokra alapozni egy diszkriminált kisebbségnek a mai történelmi tudatát, ifjúság nevelését szerintem hiba, tévedés, nagyon káros" – mondta a Klubrádiónak Karsai László, történész a névadó ünnepségén. "Aki nem emlékszik a múltra, az arra van ítélve, hogy újra átélje. Történeti tudat nélkül nincs állampolgári tudatosságra nevelés" – fűzte hozzá.

A parkban található Kelemen Zénó szobrászművész, az Embermentők tiszteletére állított emlékműve is. A parkkal együtt "alkotják azt a helyszínt, amely emlékeztet minket arra, hogy mindannyiunknak felelőssége van az emberiségért " – mondta az Élet Menete Alapítvány vezetője, Gordon Gábor

A kerület polgármestere, Tóth József emlékeztetett arra, hogy ez a park és az emlékmű is az életmentés helyszíne volt. A közeli református templomban is több szász embert bújtattak, zsidókat, hadiszökevényeket és kommunistákat is. 

Az ünnepség záróakkordjaként Verő Tamás főrabbi köszönetet mondott "az igaz embereknek", majd a Talmudból idézett: "Aki egy ember életét megmenti, az olyan, mintha egy egész világot mentene meg."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/riport
2023.05.10., szerda, 6:35
Riporter: Pecz István