„Klubrádió
A lényeg

A főispáni határozat ellenére marad a Horn Gyula sétány Budapesten

26/04/2023 16:43

| Szerző: Klubrádió

Határozatban is kimondta a Fővárosi Közgyűlés, hogy nem ért egyet a Fővárosi Kormányhivatal azon határozatával, amely megváltoztatná a Horn Gyula sétány nevét.

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán,  a fideszes képviselők által nem elfogadott határozatban válaszolt a főispáni utasításra:  „Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felhívásában foglaltakkal nem ért egyet. Felkéri a főpolgármestert, hogy erről tájékoztassa Budapest Főváros Kormányhivatalát”.

Ez azt jelenti, hogy a kormányhivatal utasításával szemben nem változtatják meg a közterület nevét. Korábban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes már elmondta, hogy a kormányhivatal nincs abban a helyzetben, hogy utasítsa a fővárosi önkormányzatot. Már ekkor leszögezte, hogy a közgyűlés nem akar új nevet adni a Horn Gyuláról, volt szocialista kormányfőről elnevezett sétánynak. Ezt az álláspontot most a közgyűlés többsége meg is erősítette.

A Horn Gyula sétánnyal kapcsolatban Ughy Attila fideszes képviselő arról beszélt, hogy szerint nem kellett volna ilyen rövid időn belül egy ilyen megosztó személyről közteret elnevezni. Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint nincs nyugvópont a kérdésben, pedig már régóta húzódik az ügy. Wintermantel a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját kérte volna ki a kérdésben, de az erről szóló módosítóját leszavazták.

A közgyűlés arról is döntött, hogy arra kérik a Magyar Postát: ne zárjanak be több postahivatalt a fővárosban. Ezt 22 igen szavazattal fogadták el, 1 képviselő tartózkodott.