„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kiss: Nem nevezzük át a Horn Gyula sétányt

27/03/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Még nem az a rendszer Magyarországon, hogy ha a főispánnak nem tetszik valami, akkor rendeletet alkothat – véli Kiss Ambrus alpolgármester.

2023. március 27. Megbeszéljük - részlet 23.03.27. Kiss Ambrus
13:25
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt.

A főispánnak még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak – mondta Kiss Ambrus korábban, hozzátéve, a Fővárosi Közgyűlés számára nem kötelező megváltoztatni a közterület nevét. Ha így tesz, Sára Botond a bírósághoz fordulhat, és majd kiderül, a bíróság hogyan ítéli meg az ügyet – közölte.

"Még nem az a rendszer Magyarországon, hogy ha a főispánnak nem tetszik valami, akkor rendeletet alkothat" – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában Kiss. Az általános főpolgármester-helyettes hozzátette, Sára még azt sem mondta, hogy szerinte a jogszabályokkal ellentétes döntés született. A kormány által főispánnak nevezett tisztviselő csak azt mondta, a közterület elnevezését módosítani kell.

A fővárosi közgyűlésnek 30 napja van eldönteni, hogy döntsön az ügyben, Sára pedig – számára kedvezőtlen, de várható döntés esetén – vagy tudomásul veszi, hogy Horn Gyuláról nevezik el a sétányt, vagy bírósághoz fordul az ügyben.

"Várjuk meg, mi jelenik meg az esti Magyar Közlönyben" – tette hozzá fanyarul Kiss, sejtetve, hogy a politikai következményeket sem zárja ki. Anyagi elvonásokra nem nagyon maradt már lehetőség. Január 22-e és március 13-a között folyamatosan mínusz volt a főváros folyószámla egyenlegén, tehát folyószámlahitelből élt Budapest. Az, hogy nem érték el a 25 milliárd forintos hitelkeretet, azért lehetséges Kiss szerint, mert az energiaárakat napi áron vételezték január 1-jétől. Így 18 milliárd forintot spóroltak meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kiss Ambrussal
2023.03.27., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György