„Klubrádió
A lényeg

Átadták a XIII. kerületben a Horn Gyula sétányt

5/07/2022 16:09

| Szerző: Klubrádió

Tóth József XIII. kerületi szocialista polgármester átadta a Horn Gyula sétányt – írta Hiszékeny Dezső, a választókerület MSZP-s képviselője kedden Facebook-posztjában. Épp ezen a napon született 90 éve a volt miniszterelnök.

Kilencven évvel ezelőtt, ezen a napon született Horn Gyula egykori miniszterelnök, a XIII. kerület díszpolgára. Előbb az emléktáblájánál a hajdani lakóhelyén, az Újpesti rakparton, majd a Gyermek téri szobránál emlékeztek rá koszorúkkal – írta a Facebookon Hiszékeny Dezső, a kerület MSZP-sországgyűlési képviselője. Közölte: a szobor közelében Tóth József szintén szocialista polgármester átadta a Horn Gyula sétányt.

Hiszékeny Dezső szerint a Magyar Köztársaság harmadik miniszterelnöke mindvégig hitt abban, hogy olyan Európát, olyan világot kell teremteni, ahol nemcsak születni és meghalni lehet, hanem élni is érdemes. „Számunkra Európa egy kulcsszó, és az egyetlen lehetőség, hogy nemzetünket is felemeljük” – fogalmazott annak idején Horn Gyula, aki büszke európai volt.

A Horn Gyula sétány ügyéről többször is volt szó Megbeszéljük című műsorunkban. Kuncze Gábor, a Horn-kormány belügyminisztere szerint még nem időszerű közteret elnevezni az 1994 és '98 közötti miniszterelnökről, Révész Sándor publicista úgy véli, egyáltalán nem kellene, mert Horn nem kért bocsánatot a karhatalmi szolgálatáért és amúgy is megosztó személyiség, Földes György történész viszont egyetértett a kezdeményezéssel, ő Horn Gyula rendszerváltásban, békés átmenetben és az 1994 utáni válságkezelésben játszott szerepét emelte ki.

(Kiemelt kép: Hiszékeny Dezső/Facebook)