„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze Gábor: Nem időszerű Hornról utcát elnevezni

15/06/2022 21:17

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár kormányzati munkásságát feltétlenül elismeri, Kuncze Gábor nem tartja jó ötletnek Horn Gyuláról ilyen hamar utcát elnevezni. A volt belügyminiszter úgy véli, az hogy köztereket neveznek el Hornról megakadályozza tevékenységének reális értékelését.

2022. június 15. Megbeszéljük - részlet 22.06.15. Kuncze Gábor
13:59
00:00

Korábban két személyt is megkérdezett Bolgár György műsorában azzal kapcsolatban, mit gondolnak arról, hogy utcát nevezzenek el Horn Gyuláról. Révész Sándor publicista hamisnak tartja azt az üzenetet, amit a főpolgármester szerint a Horn Gyuláról elnevezett utca jelentene. Karácsony Gergely ugyanis azt mondta, az lenne az üzenet, hogy a bevallott bűnöket meg lehet bocsátani, csakhogy Horn Gyula "sohasem gondolta megbocsátandó, elítélendő dolognak azt, amit a rendszerváltás előtti három és fél évtizedben tett". Szerinte még ha bocsánatot kért volna a volt miniszterelnök, akkor se lenne helyes róla utcát elnevezni, mert megosztó személyiség. Földes György történész viszont Horn Gyula rendszerváltásban, békés átmenetben és az 1994 utáni válságkezelésben játszott szerepét emelte ki.

Bármennyire is elismeri Horn határnyitásban vállalt szerepét Kuncze Gábor, ő személy szerint nem ért egyet a döntéssel, mert ez szerinte megakadályozza tevékenységének reális értékelését. Azt is problémásnak ítéli, hogy a nagy átgonddolatlan szabályozás mentén nevezhetnek el utcát emberekről. Részben azért sem szoktak ilyen kevés idővel egy ember halála után utcát elnevezni róla, mert nem telt el annyi idő, hogy a személyével kapcsolatos viták elüljenek.

"Mit szóltak volna Koppány, vagy Vazul hívei, családtagjai, ha Szent István halálát követően rögtön utcát akartak volna elnevezni?" – tette fel a kérdést Kuncze. Hozzátette, István személye megkerülhetetlen a magyar történelemben, míg Horné nem az. És bár a Horn-kormány belügyminisztereként Kunczénak nem volt súrlódásoktól mentes kapcsolata a miniszterelnökkel, kormányzati tevékenységét mindenesetre elismerésre méltónak tartja, amikor Magyarország az átalakuló országok élén állt. Mindebből azonban nem következik, hogy közteret kellene elnevezni róla. 

Az sem megfelelő indok erre, hogy még emlékeznek rá az emberek. Ilyen alapon Kuncze szerint Csurka Istvánról is elnevezhetnénk utcákat, mert bár szélsőjobb oldali politikát folytatott, "milyen jó színdarabokat írt". Ez Kuncze szerint nem vezet jóra.

 
Kuncze Gábor
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kuncze Gáborral
2022.06.15., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György