„Köszönjük,
A lényeg

Sára Botond főispán döntött, nem viselheti Horn Gyula nevét az angyalföldi sétány

23/03/2023 09:11

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt – az erről szóló határozatot Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke posztolta a Facebookon – írja a Telex.

Novák másodszor fordult a kormányhivatalhoz az ügyben, először azt a választ kapta, hogy „törvényességi felügyeleti intézkedés nem tehető”, de másodszorra törvényességi felhívást bocsátott ki a kormányhivatal.

 
Horn Gyula sétány. Forrás:
Hiszékeny Dezső (MSZP) Facebook-oldala
 
 

Sára Botond főispán a mostani határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik, aminek a 14. § második bekezdése szerint közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.