„Klubrádió
A lényeg

Tévesen említették Magyarországot az antiszemitizmus kapcsán

14/02/2023 14:10

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai nagykövet az ENSZ-székházban tartott beszédében Magyarországot hozta fel példaként arra, hogy az antiszemitizmus szerte a világon elterjedt és növekszik. Csakhogy az eset amelyet példaként hozott fel, Svédországban történt.

Múlt hét végén a New York-i ENSZ-székházban magas szintű ülést tartottak az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről. Az ülésen házigazdaként felszólalt Linda Thomas-Greenfield is, az Egyesült Államok nagykövete, aki rögtön a beszéde elején Magyarországra irányította a teljes hallgatóság figyelmét azzal, hogy amíg Ukrajnában zsinagógákat ér orosz rakétacsapás, addig Magyarországon holokauszt-emlékművet rongálnak vandálok.

Az Index cikke szerint a nagykövet beszédében Magyarországot hozta fel példaként arra, hogy "az antiszemitizmus szerte a világon elterjedt és növekszik. A gyűlölet ezen legrégebbi formája ismét fenyegeti a zsidó emberek biztonságát és az összetartozás érzését, amelyet megérdemelnek." Hozzátette, "ezt a gyűlöletet nemcsak a szélsőséges csoportok szítják, hanem a mainstream politikai vezetők, népszerű hírességek és hatalmi pozícióban lévő emberek is. A gyűlöletet online és személyesen is tovább fokozzák. Közvetlenül és közvetve. Burkoltan és kint, a szabadban."

A magyar delegáció ugyan a tudósítás szerint részt vett az ülésen, nem szólalhattak fel, így a magyar nagykövetnek az ülést követően személyesen kellett eljárnia az állítások miatt.

A lap azt írja, az amerikai képviselet zárt ajtók mögött elismerte, hogy hibáztak, és valójában Svédországban történt az incidens, amikor megrongálták Raoul Wallenberg szobrát. A magyar nagykövetség ezután nyilvánosság előtti korrekciót kért az Amerikai Egyesült Államok képviseletétől, ami nem történt meg.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint az amerikai diplomácia a maga részéről azzal tekinti lezártnak az ügyet, hogy a beszéd hivatalos leiratában áthúzták a Magyarországra vonatkozó részt.