„Támogassa
A lényeg

A munkaszolgálatosokról is megemlékeztek az Élet menetén

17/04/2023 06:22

| Szerző: Klubrádió

Az emlékezés fontosságát, a kortársak felelősségét és az oktatás szerepét hangsúlyozták az idei Élet menete szónokai vasárnap délután Budapesten. A holokauszt áldozataira emlékező séta Budapest munkaszolgálatosoknak állított két emlékműve között, a VIII. kerületi Koltói Anna térről a VII. kerületi Bethlen Gábor térre haladt – írjta bszámolójában az RTL. 

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: az idei séta a munkaszolgálat áldozatainak állít emléket. A munkaszolgálatosokról kevés szó esik a megemlékezéseken, pedig 1939-től több mint százezer zsidó és nem zsidó embert vezényeltek munkaszolgálatra, kényszerítettek munkatáborokba.

Holokauszt-emléknap - Az Élet menete Budapesten
 
Az Élet menete . Fotó:MTI/Kovács Attila
 

Közülük hatvanezren nem élték túl a szolgálatot az embertelen, kegyetlen bánásmód és körülmények miatt.

A menet díszvendége, Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora arról beszél. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy a a zsidó közösség mennyire fontos Magyarország múltjában és jelenében egyaránt. Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete hangsúlyozta: az oktatásnak kiemelkedő szerepe van az antiszemitizmus eltörlésében és abban, hogy a fiatalok tisztában legyenek a holokauszt során elkövetett bűnökkel.

A rendezvényen megemlékeztek a márciusban elhunyt Hajim Topolról, az 1971-ben készült Hegedűs a háztetőn című filmben Tevjét alakító izraeli színészről.