„Klubrádió
Megbeszéljük...

Mazsihisz-elnök: Egy büdös szó sem igaz abból, hogy órákon át beszélgettünk Gyöngyösivel

12/04/2023 15:20

| Szerző: Klubrádió

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke újból bocsánatot kért a magyarországi zsidó közösségtől több évvel ezelőtti antiszemita mondtaiért, miután a Mazsihisz vezetője, Heisler András közölte, örült volna, ha David Pressman amerikai nagykövet széderestéjén erre sor kerül. Heisler azt is nehezményezte, hogy Gyöngyösi azt nyilatkozta, órákon át beszélgettek, miközben ebből szerinte egy szó sem igaz. A Klubrádióban arról is beszélt, David Pressman kellemetlen helyzetbe hozta azzal, hogy Gyöngyösit is meghívta az eseményre.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, Gyöngyösi Márton újra bocsánatot kér korábbi, antiszemita kijelentéseiért. Ennek előzménye, hogy a múlt héten részt vett David Pressman amerikai nagykövet széderesti vacsoráján, ami megütközést váltott ki zsidó körökben.

Heisler András a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke csak az ünnepi vacsorán szembesült azzal, hogy Gyöngyösit is meghívták. Az esemény után a Mazsihisz.hu arról írt, hogy Heisler közölte Gyöngyösivel,  nemkívánatos személy zsidó körökben, a szervezet nyolc éve deklarálta, hogy nem akar a Jobbikkal párbeszédet, ezért most sem fog reagálni arra, hogy a párt hetek óta személyes találkozót kér tőle. Erről Heisler a Klubrádióban is beszélt.

Heisler András Mazsihisz Gyöngyösi Márton Jobbik széder Amerikai nagykövetség
 
Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, Heisler András Mazsihisz-elnök és David Pressman amerikai nagykövet a képviseleten rendezett széderestén 2023. április 6., csütörtök Forrás: Amerikai Nagykövetség/Facebook


Emlékezetes, 2012-ben Gyöngyösi, a Jobbik parlamenti képviselőjeként azt mondta, ideje felmérni "hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Heisler a Megbeszéljükben elmondta, meglepte Gyöngyösi jelenléte a vacsorán, David Pressman kellemetlen helyzetbe hozta a politikus meghívásával, de nem akart botrányt, ezért úgy döntött, marad. "Rugdossák már elegen az amerikai nagykövetet ebben az országban" – indokolta döntését. Másrészt az is motiválta, hátha Gyöngyösi felhasználja a különleges alkalmat a zsidó közösség megkövetésére. "Feláll egy kicsit lehajtja a fejét, és bocsánatot kér a magyarországi zsidóságtól az elmúlt évekért" –fogalmazott. Heisler szerint, ha ez megtörtént volna, más kicsengése lett volna az eseményeknek.

2023. április 11. Megbeszéljük - részlet Heisler András 2023.04.11.
12:16
00:00

A Mazsihisz elnöke azt is elmondta, meglepte, hogy azt olvasta a Neokohn hasábjain, hogy órákon át beszélgetett Gyöngyösivel  – ebből ugyanis "egy büdös szó sem igaz". Szerinte alig szóltak egymáshoz a vacsora közben, hiszen közöttük ült a nagykövet, ráadásul a liturgikus részek is jelentős időt töltöttek ki, tehát lehetőségük sem lett volna hosszabban beszélgetni. Csak az esemény végén váltottak néhány szót, arról, hogy miért nem reagál a Mazsihisz a Jobbik megkereséseire, és hogy emellett érdeklődve figyelik a párt elmozdulását a centrum felé. Ugyanakkor Heisler a Klurádióban elmondta, olyan súlyos sebek keletkeztek a Jobbik antiszemitizmusa miatt az elmúlt 10 évben, hogy "idő és nagyon következetes politizálás kell ahhoz, hogy a zsidó közösség ezt kiheverje, és ebbe nem fér bele az olyan – finoman mondva – füllentés, hogy órákon át beszélgettünk".

Gyöngyösi Márton, szintén a Megbeszéljükben arról nyilatkozott, hogy azért nem jutott eszébe bocsánatot kérni a vacsorán, mert ez egyfelől protokolláris esemény volt, másrészt meghitt pillanat, vagyis nem illet volna megakasztani az eseményeket egy ilyen gesztussal. A pártelnök a Klubrádiónak is úgy fogalmazott, hogy órákon át beszélgettek Heislerrel, hiszen a vacsorán közel ültek egymáshoz, tehát el sem tudták volna kerülni, hogy szóba álljanak, szerinte jó hangulatban telt az este.

2023. április 11. Megbeszéljük - részlet Gyöngyösi Márton 2023.04.11.
17:31
00:00

A pártelnök azt mondta, hálás David Pressmannek a meghívásért, és, bár már "pár tucat alkalommal bocsánatot kért", nyitott arra, hogy újra megtegye. Szerdán ez bekövetkezett, Gyöngyösi a Facebook-oldalán elhatárolódott korábbi kijelentéseitől.

"Szeretnék annyit tenni a magyarországi zsidóság, egyben hazánk békéjéért és nyugalmáért, hogy az elfeledtesse azokat a rossz mondatokat, amelyeket korábban meggondolatlanul mondtam" – írta a Jobbik-elnök.