„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Aki az erőszak eszközéhez nyúl, nem nevezhető antifasisztának

22/02/2023 19:30

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester elítélte a február 11-i erőszakos cselekedeteket és megjegyezte azt is: "a kitörés-napi emléktúra Magyarország és Európa egyik szégyeneseményévé vált, ahol a Fidesz médiája által békés megemlékezőknek nevezett neofasiszta csoportok grasszálnak a városban".

"Dermesztő és rémisztő a csend" – így minősítette a fideszes Wintermantel Zsolt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén napirend előtti felszólalásában, hogy Karácsony Gergely főpolgármester hivatalosan nem szólalt meg a „kitörés napjával” összefüggésben történt erőszakos események ügyében. Wintermantel az eseményeket úgy írta le, hogy "Budapest utcáin magyar és külföldi szélsőbalos antifa személyek már-már konspiratív módon, szervezetten, csoportosan támadnak ruházata vagy megjelenése alapján tetszőlegesen kiválasztott járókelőkre".

Azonban, ahogy a 24.hu megjegyzi, az MTI tudósításában arról nem esett szó, hogy a városatya a szélsőjobboldali és neonáci szereplők törvénytelen gyülekezését, illetve az általuk elkövetett erőszakos, fenyegető cselekményeket hasonlóan drámai stílusban kifogásolta volna.

A képviselő azt kérdezte, mindez azt jelenti-e, hogy a főpolgármester szerint „említésre sem méltó, ha valakit ürügy nélkül, csupán ruházat, külső kinézet alapján lincselnek meg Budapest utcáján”, vagy azt, hogy „a szélsőbal agressziója további támogatásra talál” nála.

Karácsony Gergely a válaszában kitért rá: tájékozódott a „zavarba ejtő és félelmetes fejleményről”, és egyeztetett Budapest rendőrfőkapitányával. "A kitörés-napi emléktúra Magyarország és Európa egyik szégyeneseményévé vált, ahol a Fidesz médiája által békés megemlékezőknek nevezett neofasiszta csoportok grasszálnak a városban" – kommentálta az eseményeket a főpolgármester. Karácsony egyúttal felhívta a figyelmet, hogy amikor relativizálják a veszélyt, és békés turistáknak nevezik az önkényuralmi jelképet viselőket, akkor súlyos hibát követnek el.

Szerinte fel kell tenni a kérdést: hogyan lehetséges, hogy Budapest utcáin erőszakos csoportok ruházat alapján kiszemelt embereket vernek, és ezek az elkövetők egy kivételével mind külföldi – olasz és német – állampolgárok, akiket hazájukban jól ismernek erőszakos cselekmények miatt? A főpolgármester azt a szónoki kérdést is feltette: a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok miért nézték tétlenül, hogy ezek a személyek beutaztak az országba, elkövették „a felháborító és visszautasítandó cselekedetüket”, majd elhagyták az országot?

A főpolgármester jelezte, történtek más erőszakos bűncselekmények is azokban a napokban a városban, amikor vélelmezett politikai nézet miatt támadtak meg magyar állampolgárok magyar állampolgárokat. Azt mondta, amikor elítélik az erőszakot, nincs kettős mérce. Karácsony szerint akik az erőszak eszközéhez nyúlnak, nem nevezhetők antifasisztának.

A bíróság a múlt héten elrendelte a „kitörés-napi” viperás támadás három feltételezett elkövetőjének letartóztatását.  A rendőrség által elfogott négy, antifastisztának tekintett feltételezett támadó között volt egy magyar nő, egy olasz nő és egy német férfi. Őket letartóztatták, egy másik német állampolgárságú személy pedig bűnügyi felügyelet alá került.