„Klubrádió
A lényeg

B̶e̶c̶s̶ü̶l̶e̶t̶ Kitörés napi összecsapások Budapesten

12/02/2023 15:52

| Szerző: Klubrádió

Február 11. hosszú ideje olyan nap, amikor a szélsőjobb az utcán parádézik Budapesten. Néhány éve azonban antifasiszta csoportok is felvették a kesztyűt, hogy a nácik, újfasiszták és hungaristák által „Becsület napjának” nevezett eseményeken, melyeket a német hadsereg véres budavári kitörésének évfordulóján szoktak megünnepelni évről évre, jelezzék, hogy elég a fasizmusból. Az első ilyen megemlékezést még 1997-ben szervezte az a Györkös István szervezte, aki később a  bőnyi rendőrgyilkosként híresült el, és jelenleg is életfogytiglani büntetését tölti.

Idén is voltak utcai összecsapások.

Bár a budai várba tervezett több rendezvényt is megtiltott a rendőrség előzetesen, szombaton délután mégis összetalálkozott két csoport az I. kerületben. Na nem a Kapisztrán téren, ahová várták a részben Németországból érkező szélsőjobboldaliakat, részben a Légió Hungária néven ismeretes magyar szélsőjobboldali csoport, a hazai Betyársereg és más, különböző nációk náci tagjait, mivel a rendőrség azt megtiltotta. Hogy nem lesz békés a szombat, azt lehetett előre sejteni, pénteken ugyanis volt már egy összecsapás, amikor Gazdagréten megvertek valakit, és utána szélsőjobbos csoportokban az terjedt, hogy antifasiszták támadták meg egyik társukat. A Légió Hungária is csak szombaton délelőtt tervezte bejelenteni, hol is gyülekeznek, a rendőrség pedig készen állt, hogy közbelépjen, ha összecsapás alakulna ki.

Kb. 150 tiltakozó antifasiszta össze is jött a Bécsi kapu téren, részben magyarok, részben németek. A kapu túloldalán pedig a szélsőjobb gyülekezett. Legtöbben azonban a rendőrök voltak, akik a két csoportot elválasztani igyekeztek. A fasiszták a felszólítás ellenére sem távoztak, itt-ott összecsaptak a rendőrökkel. Aztán délután az Úri utcában a demonstrálók és az ilyenkor szokásosan megrendezett Kitörés túra résztvevőivel találkoztak. Az ellentüntetőknek 4 után el kellett hagyni a területet, mivel lejárt az engedélyük, és a Szentháromság tér felé próbálta őket a rendőrség terelni, hogy a két csoport ne találkozzon direktben. A mintegy 200 antifasisztát a hatóság egyesével igazoltatta, motozás is volt és mindenkiről videófelvételt is készített. A várban komolyabb verekedés nem tört ki, noha némi dobálózás volt a két tábor közt a Halászbástyánál – írta meg a Mérce. A Betyársereg néhány tagját utána előállította a rendőrség.

A nácik és antifasiszták között itt-ott azért még voltak összecsapások az utcán. A Normafánál egy német újságírót vertek meg a nackók, a II. kerületi polgármester, Őrsi Gergely pedig arról írt, hogy a Széll Kálmán téren is volt egy verekedés szombaton 13 óra körül, de nem nevezi meg az elkövetőket. Egyes hírek szerint ugyanazok támadtak, akik Gazdagréten is - akiket azóta a rendőrség el is fogott -, mások szerint a Betyársereg emberei.