„Klubrádió
A lényeg

Szélsőjobbosok verték meg őket a kitörés napján, pedig nem antifák

15/02/2023 14:43

| Szerző: Klubrádió

A Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál is volt incidens a kitörés napján, ott is megvertek járókelőket. Az ott támadó szélsőjobbosok (egyes értesülések szerint a Betyársereg tagjai) egy velük szimpatizáló médium szerint azért támadtak rá a járókelőkre, mert azt hitték, antifák. Viszont a megtámadottak a Telexnek elmondták: egyáltalán nem tartoznak ilyen csoporthoz. Ketten közülük kórházba kerültek, egyiküknek csonttörése lett és több foga is letört, másikuk koponyazúzódást szenvedett.

A BRFK hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztatót a szélsőbalosok tetteiről, viszont szombaton nemcsak antifák követtek el támadást a városban, hanem szélsőjobboldaliak is. Bár a nyomozás mindkét esetben tart, a nemzeti radikális csoportok által elkövetett súlyos testi sértésekről a rendőrség nem igyekezett részletes tájékoztatást adni, ezekhez az esetekhez kapcsolódóan nem volt széles körben meghirdetett sajtótájékoztató.

Annyit közölt a rendőrség, hogy a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál is volt egy incidens, ott is megvertek járókelőket, a bántalmazás helyszínén két férfit elfogtak. Őrsi Gergely II. kerületi polgármester tette hozzá, hogy „a támadók tettét szélsőséges ideológiák vezérelték”.

Ahogy a Telex felhívja a figyelmet, ebben az esetben a BRFK csoportosan elkövetett garázdaság és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt nyomoz, tehát a hatóságok szerint itt nincs szó „közösség tagja elleni erőszakos cselekedetekről”, mint amikor szélsőjobbosokat támadtak meg antifák.

Ez azért ellentmondásos, mert az ezen a helyszínen akciózó szélsőjobbosok (egyes értesülések szerint a Betyársereg tagjai) egy velük szimpatizáló médium szerint azért támadtak rá a járókelőkre, mert azt hitték, antifák. Viszont a megtámadottak valójában egyáltalán nem tartoznak ilyesféle csoporthoz. Tehát valójában egy adott közösséghez tartozó embereket akartak megtámadni, csak célt tévesztettek.

A Széll Kálmán térnél súlyosan bántalmazott járókelők felvették a kapcsolatot a Telexszel, és hitelt érdemlően bizonyították, hogy valóban őket verték meg a szélsőjobbosok. Arcukat és nevüket viszont nem szerették volna vállalni.

A szélsőjobbos Magyar Jelen (amely a Mi Hazánk párt "szellemiségét követi") szombati közvetítésében utaltak arra, hogy a Betyársereg akciózott a Széll Kálmán térnél. „A Betyársereg két antifa-fészek ellen indított támadást, egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket” – írták, később megerősítve, hogy több tag ellen indított a rendőrség eljárást aznap délután.

A Telexnek nyilatkozó megtámadottak azonban arról beszéltek, nincs közük az antifához. Megkérdezték tőlük, hogy esetleg olyan ruhában voltak-e, ami erre utalhat, de azt sem tudták, pontosan hogy néznek ki az antifák. Voltak köztük, akik még azzal sem voltak tisztában, hogy a kitörés napja miatt vannak tüntetések aznap, a megverésük után intézkedő rendőrök mondták nekik, hogy amiatt gyűltek össze a szélsőségesek.

Nem volt rajtuk semmilyen vallási jelkép vagy ilyesmire utaló ruha sem. Teljesen hétköznapi ruhában voltak, ebédibőben mentek le az egyik társasházból az utcára, és a ház előtt megálltak egy kicsit, hogy megbeszéljék, hova menjenek ebédelni. Az utcában kicsivel arrébb, egy kocsma előtt jó pár tucat, fekete és terepszínű ruhába öltözött, esetenként kopasz szélsőjobbos gyülekezett. Ritkán látni ennyi, jellegzetes öltözetű embert egy helyen, ezért az egyikük csinált róluk egy fotót, majd elindultak ebédelni.

Nem sokkal később észrevették, hogy a szélsőségesek közül nagyjából tízen elindultak utánuk a járdán. Nyilván félelmetes látvány volt, de ekkor még nem feltétlenül gondoltak arra, hogy bántani akarják őket; miért ne tarthattak volna ők is a Széll Kálmán térre.

De egyszer csak hátulról „teljesen váratlanul, kérdés nélkül ütni és rúgni kezdtek bennünket” – mondták. Az öt megtámadottból kettőt kilöktek az autók elé a Szilágyi Erzsébet fasorra. A földön fekvőket is verték. Kettejüknek ököllel estek neki. Ütötték, rúgták, a hajuknál fogva vonszolták őket. Egyiküknek azt mondták: „ha ordibálsz, meghalsz”.

Az ötfős társaság két tagját kórházba kellett vinni később. Egyikőjüknek koponyazúzódásai lettek és rágni sem tudott, az őt megvédeni próbáló férfi pedig agyrázkódást kapott, az orra, illetve eltört a koponyacsontja, és több foga is letörött.

A legelöl haladó társuk viszont előre sietett a Széll Kálmán térre, és az autók elé kilépve integetéssel jelezte a tér túloldalán várakozó rendőröknek, hogy segítségre van szükségük. A rendőrök azonnal közbeléptek. A támadók ugyan futni kezdtek, de lezárva az utcát többségüket sikerült igazoltatni. (Sok rendőr volt a környéken, mert a tér nagyon közel van a tervezett gyűlések várbeli helyszínéhez.) „Legtöbbjüket mégis elengedték, csak két embert állítottak elő a rendőrségen” – mondták a portálnak az áldozatok.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: MTI/Kovács Tamás)