„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Heisler: Zéró toleranciát hirdetett Orbán, de sérült a biztonságérzetünk

15/02/2023 19:41

| Szerző: Klubrádió/szg

Heisler Andrást péntek este, amikor kilépett a zsinagógából, biztonsági okokból megkérték, hogy vegye le a kipát a fejéről. Elmondta, azért kapta ez a figyelmeztetést, mert onnan nem messze egy kocsmában szélsőjobboldali, neonáci csapatok gyűltek össze a kitörés napja miatt. Hangsúlyozta, minden szélsőségtől el kell határolódni; valójában mindkettő ugyanazt a negatív emberi viselkedést mutatja be: az egymás iránti gyűlöletet. Úgy látja, ezen a napon közösen fel kell lépnie a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kirekesztés, a gyűlölet ellen minden politikai pártnak és a társadalom egészének.

2023. február 15. Megbeszéljük - részlet 23.02.15. Heisler András
12:15
00:00

A múlt hét végén több erőszakos utcai incidens volt Budapesten, összefüggésben az úgynevezett kitörés napjával, amit szélsőjobboldali csoportok megemlékezésre méltónak tartanak már hosszú évek óta. A rendőrség feltételezhetően szélsőbalos csoportok tagjait fogta el, erről sajtótájékoztatót is tartott.

Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét arról kérdeztük, hogy a Mazsihisz honlapján arról írt: nem csak ilyen támadások voltak, hanem valószínűleg szélsőjobbos, neonáci szélsőségesek is támadtak emberekre. Azt mondta: biztosan nem jó, hogy nem őszinte a kommunikáció. Úgy fogalmazott: Budapesten szélsőségesek randalíroztak, az antifa csoport szélsőséges tagjai és neonácik is általuk ellenségnek véltek embereket támadtak meg. Hangsúlyozta, minden szélsőségtől el kell határolódni; valójában mindkettő ugyanazt a negatív emberi viselkedést mutatja: az egymás iránti gyűlöletet. Szinte minden incidensnél hátulról támadtak és többségben rohanták le ellenségeiket.

Heisler Andrást péntek este, amikor kilépett a zsinagógából, biztonsági okokból megkérték, hogy vegye le a kipát a fejéről. Elmondta, azért kapta ez a figyelmeztetést, mert a zsinagógától pár száz méterre egy kocsmában szélsőjobboldali, neonáci csapatok gyűltek össze szórakozni. Hozzátette, eddig Budapesten még nem szóltak rá, hogy vegye le a kipát, és reméli, hogy a jövő nem így alakul. „Van olyan csoport, amelyet megtámadtak, és közvetlen ismerős is van köztük, de nem szeretném őket nevesíteni” – közölte. (A Telexnek megszólaltak azok, akiket a Széll Kálmán tér környékén támadtak meg szélsőjobboldaliak, csontjaikat törték, többen kórházba kerültek. Ők nem tartoznak antifa-csoportokhoz.)

Jelezte, ez egy hosszú folyamat része: az emlékezettel, a történelemszemlélettel kapcsolatban mindig nagyon sok kritikával éltek az elmúlt tíz évben. Talán az első markáns történet a Szabadság téri szobor, amely hamis történelmi üzenetet hordoz, majd jöttek olyan, rossz szemléletet tükröző epizódok, mint a Hóman-szobor, a Horthy-szobrok (már a Parlamentben is), összeesküvés-elméleteket terjesztő történészek kitüntetéseket kapnak, gyűlöletet szító újságírók szintén, a Horthy-korszak antiszemita szereplőit megpróbálják tisztára mosni, történelmi tényekkel manipulálnak.

Közölte: nagyon hiányzik a szélsőségek elleni összefogás Magyarországon. Már egy ideje lehet tudni, hogy február 11-én Európában szélsőjobb központja Budapest. Szerinte a parlamenti pártoknak, a közélet szereplőinek össze kellene fogniuk, és el kellene ítélniük ezt a „borzalmat”. Zéró toleranciát hirdetett a miniszterelnök, de a biztonságérzetük – részben a zsidó közösségé és szerinte más kisebbségeké is – jelentősen sérült. Csak reménykedhetnek abban, hogy hatékony kormányzati fellépés és a közélet hatékony felmérése segíteni tud. Kijelentette: ezeket a támadásokat nem lehet elviselni egy világvárosban és ez ellen fel kell lépni. Hozzátette, a rendőrségnek a nagy összecsapást sikerült meghiúsítania, amikor több száz antifa és nagyon nagy tömegnyi neonáci gyülekezett a Várban.

De szerinte nem itt kellene keresni a megoldás kulcsát, hanem ezen a napon fel kell lépnie a rasszizmus, az antiszemitizmus, a kirekesztés, a gyűlölet ellen minden politikai pártnak, híveiknek, a társadalomnak közösen. És van jó példa is, mint említette, az I., a II. és a XII. kerület évek óta az elhunytak emlékét tiszteletben tartó, méltóságteljes megemlékezéseket tart a kitörés napján úgy, hogy Ungváry Krisztián történész szakmai vezetésével bemutatják ennek az egésznek az esztelenségét. Azt, hogy a kitörésnél nem hősi cselekedet történt, hanem a katonai vezetés tömeggyilkosságot hajtott végre, amikor kizavart húszezer embert a kartácstűzbe. Nagyon fontos, hogy vissza kell fordítani a történelemszemléletet, mert a neonácik kifordították az eseményeket és új hőskultuszt kezdtek el építeni. Ez ellen kellene fellépni mindenkinek a lehető leghatározottabban – ismételte meg Heisler András. Megjegyezte: figyelemre méltó, hogy ezekben a kerületekben nem csak egy oldal áll ki a történelmi hűség mellett, hiszen fideszes és ellenzéki polgármester is van a vezetőik között.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük...
2023. február 15., szerda 16:20
Műsorvezető: Bolgár György