„Támogassa
A lényeg

Frankfurtban lekapcsolták a budapesti "Becsület napjára" igyekvő német újnácikat

10/02/2023 13:58

| Szerző: Klubrádió

A német szövetségi rendőrség február 9-én a frankfurti repülőtéren a szélsőjobboldali szcéna két tagját tartóztatta fel, a férfiak Magyarországra akartak utazni. Információk alapján feltételezhető volt, hogy a rendőrség által ismert férfiak a Becsület Napja (vagy más néven „A kitörés napja”) alkalmából tartott rendezvényeken és találkozókon akartak részt venni – írta  a Presseportal nyomán az RTL. 

A 41 és 46 éves német állampolgárokat a budapesti indulási kapunál fogták el és ellenőrizték, alapos kihallgatás után a szövetségi rendőrség végül megtiltotta nekik, hogy elhagyják az országot. 

Az 1945-ös kitörésre emlékeztek szélsőjobboldali szervezet
A  "Becsület napja" 2020. Foró: MTI/Kovács Tamás
 
 

A Becsület Napja a Vörös Hadsereg második világháborús budapesti ostromára emlékező esemény február 10-e és 12-e között. A német  lap kiemeli: a szélsőjobbosok hálózatépítését és eszméik terjesztését szolgálja, a szervező a Németországban betiltott Vér és Becsület nevű neonáci egyesület.  A csoport elnevezésének német változata (Blut und Ehre) a Hitlerjugend jelmondata volt. 

Február 11-ére, a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulójára több gyűlést is bejelentettek Budapesten, a Bécsi kapu területére bejelentett három gyűlést betiltották. A TASZ szerint ez jogszerűtlen volt.