„Támogassa
A lényeg

TASZ: Jogszerűtlen a kitörés napi rendezvények betiltása

10/02/2023 12:53

| Szerző: Klubrádió

Míg V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester a Klubrádiónak elmondta, örül annak, hogy a rendőrség betiltott több, az 1945-ös budai kitörési kísérletre emlékező eseményt, Hegyi Szabolcs, a TASZ szakértője úgy véli, mivel semmi sem utal arra, hogy ezek erőszakosak lennének, csak jogsértés esetén lehetne feloszlatni a gyülekezőket. Szerinte a szélsőségek elleni küzdelemnek sem tesz jót, ha nem engedélyezik az ilyen gyűléseket, mert így antifasiszták sem tudják ellentüntetésen kifejezni, hogy nem tűrik az ordas eszmék terjedését.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, február 11-ére, a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulójára több gyűlést is bejelentettek Budapesten, ezek közül a Budai Várban található Bécsi Kapu területére bejelentett három betiltott gyűlésen való részvételt szankcionálja a rendőrség.

2023. február 10. A lényeg - 23.02.10. V. Naszályi Márta
01:08
00:00

Az I. kerületi polgármester örül annak, hogy a rendőrség betiltott több, az 1945-ös budai kitörési kísérletre emlékező, szerinte szélsőségesek által meghirdetett demonstrációt, ezek helyett az önkormányzat több napos rendezvénysorozatát ajánlotta a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. V. Naszályi Márta szerint fontos Budapest ostromáról a történelmi tényeket tiszteletben tartva megemlékezni, és meggyászolni a halottakat, mert a történelmi múltat csak akkor lehet szélsőséges eszmék szolgálatába állítani, ha az emberek nincsenek tisztában a tényekkel.

2023. február 10. A lényeg - 23.02.10 Hegyi Szabolcs
01:20
00:00

A Társaság a Szabadságjogokért szakértője jogszerűtlenek tartja a demonstrációk előzetes betiltását, mivel semmi sem utal arra, hogy ezek erőszakosak lennének, jogsértés esetén viszont fel lehetne oszlatni a gyülekezőket. Hegyi Szabolcs úgy véli, hogy az alapjogok sérülése mellett a szélsőségek elleni küzdelemnek sem tesz jót, ha nem engedélyezik az ilyen gyűléseket, mert így antifasiszták sem tudják ellentüntetésen kifejezni, hogy nem tűrik az ordas eszmék terjedését. A TASZ jogásza szerint a rendőrségnek is jobb, ha egy előre bejelentett esemény biztosítására kell felkészülnie, nem pedig találgatni, hogy mi fog történni.