„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Radnóti Zoltán rabbi: Gyöngyösi a széder estével megtagadta elmúlt 15 évét, de még sokat kell tennie

19/04/2023 19:53

| Szerző: Klubrádió

Gyöngyösi Mártontól az amerikai nagykövet széderesti vacsorája egy alkalom volt, de még nem a totális megbánás, rengeteget kell tennie, mondania, akár párttársainak is, és akkor megtalálhatja az utat visszafelé Európába – mondta Radnóti Zoltán rabbi, aki alapvetően pozitívan értékelte a jobbikos politikus megjelenését. Ezzel együtt hangsúlyozta: nem kell Gyöngyösit szentnek tekinteni, rengeteg hibája van, de ha valaki elindul egy irányba, nem érdemes kirúgni a lábát a nulladik kilométerkőnél.

2023. április 19. Megbeszéljük - részlet 23.04.19. Radnóti Zoltán
19:11
00:00

Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökét meghívták az amerikai nagykövet széder esti vacsorájára; arról kérdeztük Radnóti Zoltánt, a dél-budai Bét Sálom zsinagóga főrabbiját, hogy milyen ez a nem kevés vitát kiváltó ügy egy rabbi optikáján keresztül.

Azt mondta, amikor a napokban írt erről, a privát véleményét osztotta meg, nem a Mazsihiszét vagy a BZSH-ét, amelynek tagja. Elsőként az ügyben sokszor felbukkanó nácizást, fasisztázást említette és úgy fogalmazott: „ha Gyöngyösi náci, akkor mi volt Eichmann?”. Szerinte aki leül egy széder estére kipában, sajtónyilvánosan, ezt felvállalja kifelé, az nem egy Eichmann vagy Göbbels. Amikor elkezdenek nácizni nem nácikat, azt holokauszt-relativizálásnak tartja. A nácizmus az lenne, ha bakancsos, kopaszra nyírt emberek törnék be egy zsidó néni ablakát, ez ne legyen soha többé. De Gyöngyösi aktivitása nem ezt mutatja; a rabbi azt írta ezzel kapcsolatban, hogy „pont valaki próbálja elhagyni Egyiptomot”. A radikális jobboldal addikciója a fajvédelem, ebből akar kilépni. Ettől természetesen nem kell őt szentnek tekinteni, rengeteg hibája van, rengeteg a durva pillanat a múltjában, de ha valaki elindul egy irányba, nem érdemes kirúgni a lábát a nulladik kilométerkőnél.

Hangsúlyozta, azzal, hogy Gyöngyösi kipában elment a széder estére, elbukta a szavazói nagy százalékát. A zsidóság sokat beszél a megtérésről, de az „nem a sárga köves út az Ózban”, hanem sokat kell tenni hozzá. Gyöngyösitől ez egy alkalom volt, de még nem a totális megbánás, rengeteget kell tennie, mondania, akár párttársainak is, és akkor megtalálhatja az utat visszafelé Európába (amennyiben ez alatt a nem radikális jobboldalt értjük). Hozzátette, Gyöngyösi belement egy furcsa szituációba, ahol homoszexuális (a nagykövet nyíltan vállalja melegségét) és zsidó emberek voltak, nem tudja, hogy érezte magát, de reméli, tudta, mit csinál. Mindenesetre az elmúlt 15 évét tagadta meg ezzel a lépéssel.

Azzal kapcsolatban, hogy vallásos körökben sokan nem hiszik, hogy lehetséges ilyen változás, Radnóti Zoltán azt mondta: egyrészt van az a több ezer esztendőnyi fájdalom, amit a zsidó nép hordoz a lelkében, fenntartások, félelmek, „hányszor vertek át bennünket”, ez benne van mindenkiben. Másrészt a zsidóság próbál összezárni, az is szempont lehet akár, hogy méltók-e szeretteik emlékéhez, ha egy asztalhoz ülnek egy szalonnácinak tartott emberrel, egy jobbikossal.

Azt se felejtsük el – jegyezte meg –, hogy Gyöngyösi Márton nem Heisler Andrást kereste meg, hogy eljönne erre az estére, hanem David Pressman nagykövet adott neki lehetőséget, hogy kijöjjön a stigmatizált állapotból a liberális, a baloldali, a zsidó és akár a konzervatív közeg szemében is, és bár mondhatott volna nemet is, igent mondott.

Beszélt a Sorsok Háza nevű „álprojektről” és arról is, hogy a Terror Házában „összemosnak tényeket, dátumokat, eszméket és elveket”, a feladat a nagyon fáradt pedagógusokra várna, hogy érzékenyítsék a diákokat. Szintén szóba került az interjúban az Herman Ottó Általános Iskola, amelyet nem került a Budapesti Zsidó Hitközség fenntartásába, a szülők többsége és a tanár kar sem támogatta. Radnóti Zoltán erre úgy reagált: ha valaki a Kliket választja, az ő döntése. Hozzátette: ez annyira friss ügy, hogy mást nem szeretne mondani. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. április 19., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György