„Klubrádió
A lényeg

Gyöngyösi szerint a Mazsihisz elnökének nyilatkozatát a "beteg magyar közélet" provokálta ki

17/04/2023 15:24

| Szerző: Klubrádió

Nagyinterjút adott a Válasz Online-nak Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, aki azzal került be a hírekbe az elmúlt napokan, hogy David Pressman amerikai nagykövet maga mellé ültette a szédereste alkalmából tartott fogadásán.

Jelen volt a vacsorán Heisler András, a Mazsihisz elnöke, aki később úgy nyilatkozott, hogy „nem tartja hiba nélkülinek, hogy Gyöngyösi meghívásáról nem tájékoztatták”, és hogy bocsánatkérést vár a jobbikos politikustól tizenegy évvel korábbi, elhíresült „listázós” zsidózása miatt. Gyöngyösi ennek a kérésnek másnap eleget tett. Heisler a Klubrádiónak azt mondta az esetről: "egy büdös szó sem igaz abból, hogy órákon át beszélgettünk Gyöngyösivel".

Az interjúban a politikus a széderestére visszatérve azt mondta: "Heisler Andráson sem meglepettséget, sem felháborodást nem tapasztaltam, utólagos nyilatkozatait ezért a menthetetlenül beteg, megfelelési kényszereket szülő magyar közélet által kiprovokált nyilatkozatok közé sorolom".

Gyöngyösi, aki kipában foglalt helyett a nagykövet oldalán, "felemelő, jó hangulatú" vacsoráról számolt be. Azt mondta, meglepte, hogy Pressman tweetelt az eseményről és az is, hogy rajta kívül más aktív politikus nem volt a meghívottak között. Ezt jelzésértékűnek tartja, szerinte az amerikaiak értékelik, hogy a Jobbik más irányt vett, és ennek is szólhatott ez a gesztus.

A korábban vállaltan oroszbarát párt elnöke határozottan kiállt az Egyesült Államok mellett: "az orosz agresszió igenis érinti hazánkat közvetlen módon. Ebben a helyzetben a jó kapcsolat Amerikával, amely legerősebb, legnagyobb tagja a NATO-nak: kulcsfontosságú. Nemzeti érdek".

Miután a lap többször szembesítette vele, hogy zsidózó-putyinista pártból lettek Amerika-barátok, Gyöngyösi azt mondta, hogy tíz évvel ezelőtti nézeteitől már elhatárolódott, másképp látja a világot, azt a korszakot lezárta, és az élet része a változás. Az interjúban Gyöngyösi újfent bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt.

A jobbikos azt is mondta, hogy a kémkedésért öt év börtönre ítélt Kovács Béláért nem tud felelősséget vállalni, mert előtte érkezett a pártba, és akkor még nem ő volt az elnök. Szóba került az is, hogy 2014-ben megfigyelőként részt vett és legitimálta a donyecki "népszavazást". Erre úgy reagált: az Ukrajna területén élő nemzeti kisebbségek jogainak az ügye létező probléma volt, és az oroszokkal folytatott együttműködés mögött "a kisebbségeink kollektív jogai melletti kiállás volt, sem több, sem kevesebb".

Azt nem tudta megmondani, hogy ki van-e még tiltva Ukrajnából. Hozzátette, időszerű lenne Kijevbe látogatnia. "Ukrajna melletti kiállásunk ebben a helyzetben ugyanis teljesen egyértelmű" – fogalmazott.