„Támogassa
Hetes Stúdió

Az autóipart felkérdező Mikepércsi Anyák és kormányzati cicaharcnak áldozatul eső vasút a Hetesben

9/09/2023 12:42

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

Lázár János Horthy Miklóst méltató szavai, a kormányzó szélsőjobbon kívüli vállalhatóságának kérdései; a vasúti fejlesztések elmaradásának okai; a német autóipart felkérdező Mikepércsi Anyák és polgárháborús hangulat Amerikában – ezekről volt szó a Hetes stúdió első órájában, a műsor második felében pedig természetesen megbeszéltük a hetet.

2023. szeptember 09. Hetes Stúdió (2023. szeptember 09., szombat 15:00)
49:21
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter
A szeptember 9-i Hetes stúdióban:

Horthy szellemalakja folyamatosan kísért a rendszerváltás óta, a jobboldal egy része megpróbál vállalható hagyományt gyúrni belőle, a szélsőjobbnak meg úgy jó, ahogy van, illetve volt. Most Lázár János miniszter előz be, és igaz hazafivá, kivételes államfővé, hős katonává szenteli fel vitéz Nagybányait.

 
Lázár János nem először beszélt elismerően a kormányzóról, 2019-ben, amikor virágot vitt Horthy Miklós sírjára kijelentette , "hős katona volt, igaz magyar hazafi, akire főhajtással kell emlékeznünk".  
 
Forrás: Facebook/Lázár János videója
 

A kormányzati cicaharc az egyik legfőbb akadálya a közöségi közlekedés, főleg a vasút fejlesztésének – a Magyar Közlekedési Klub elnöke szerint. A héten a rezsicsökkentés megvédésére és a honvédelmi célok teljesítésére való hivatkozással több olyan beruházást is törölt Lázár János, amelyeket korábban nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősítettek. Józsa Márta összeállítását hallhatták.

 
 Két MÁV V43-as, Budapest-Nyugati pályaudvaron
 
 Forrás: Wikipédia
 

Igaz-e a kormány érvelése, hogy az akkugyárak invazív betelepülése nélkül a német autóipar elhagyná Magyarországot? A Mikepércsi Anyák érdekvédelmi csoportosulás megkérdezte a BMW-t, a Mercedes-t, és az Audit. Kozma Évával, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) elnökével beszélgettünk.

Donald Trump, volt amerikai elnök ellen két újabb vádemelés van készülőben, aminek tetejébe egyre közelebb kerül az elnökjelölti versenyből való kizáráshoz, amire még Szijjártó Péter külügyminiszter is berágott. Egyre közelebb sodródik az Egyesült Államok egy polgárháborúhoz – fogalmazta meg aggodalmát Kim Lane Scheppele amerikai jogtudós és politikai elemző, a Princeton Egyetem munkatársa. Csernyánszky Judit interjúját hallhatták. 

 
A washingtoni Capitolium elleni támadás, 2021. jan. 6-án.
 
 Fotó: Tyler Merbler/ forrás: Flickr
 

Megbeszéltük a hetet!

A műsor második felében megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Bethlen Tamással,a borsod24.hu szerkesztőjável; Vágvölgyi B. András újságíró, filmrendezővel, a ferencvárosi 9 magazin főszerkesztőjével, Bolgár Györggyel és a műsorvezetővel, Szénási Sándorral.

Szó volt többek között Horthy Miklósról, születési helyének, Kenderesnek a kormányzósága ideje alatti és Felcsút mai fejlesztésének párhuzamairól. Kövér László mondatairól, aki a rendszer "Sancho Panzája" és örökös szélmalomharcot vív. Beszélgettünk a MÁV vezetősége és Lázár János között kialakult konfliktusról, a Felsőzsolcára tervezett alkatrészgyárról és az Alsózsolcára szánt akkufeldolgozóról és a napelemekről. Végül az uniós forrásokkal kapcsolatos fejleményekről, az Erasmus- és Horizon-pénzekről, valamint a jövő évi európai parlamenti választásokról és Orbán lehetséges szövetségeseiről beszéltünk.

 
 Bolgár György, Vágvölgyi B. András, Józsa Márta, Szénási Sándor és Bethlen Tamás.
 
 Fotó: Mátyus László
 

Az adás első óráját a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg. A másodikat pedig itt, alább. Ha inkább videón néznék meg a második órát, akkor látogassanak el YouTube-csatornánkra, ahova szombat este kerül fel a beszélgetés.

2023. szeptember 09. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2023. szeptember 09., szombat 16:05)
49:21
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Hetes Stúdió
2023. szeptember 8. szombat, 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Józsa Márta