„Klubrádió
Hetes Stúdió

Jakab Péter: „A valóság már átüti a propagandát"

20/08/2023 13:14

| Szerző: Lehoczky Mirjam

A Hetes Stúdió ellenzéki pártok, politikusok jövő évi uniós és önkormányzati választási felkészülését bemutató sorozatának múlt szombati vendége Jakab Péter volt. A Jobbik volt elnöke, a Nép Pártján Mozgalom elnöke tulajdonképpen sajnálja, hogy mindenki az EP- és az önkormányzati választásokra készül. Szerinte akármilyen eredmény születhet, a jelenlegi miniszterelnökkel úgysem beszélhetünk európai bérekről és ügyészségről, csak Orbán nélkül, elsősorban őt kell legyőzni.

2023. augusztus 12. Hetes Stúdió (2023.08.12. Jakab Péter))
12:14
00:00
Jakab Péter azt mondja, a Jobbik alapvetően egy vidéki párt volt, amelynek vidéken, a legnehezebb választókörzetekben kellett kihívnia a fideszes jelölteket, és ez nem sikerült bravúrosan. Úgy véli, azon a választáson alapvetően a miniszterelnök személyére szavaztak az emberek, Orbán Viktorra vagy Márki-Zay Péterre voksoltak. Nyilván, április harmadika után benne is lezajlott egy gyászfolyamat, de levonta a tanulságokat, és nem adta fel, az új ellenzék kiépítését látja feladatának.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2021. szeptember 20. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. szeptember 20-án. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
 

Új ellenzéket építeni nem könnyű, mert ez azt is feltételezi, hogy nem régi emberekből akar új jelölteket kiállítani, hanem olyanokból, akik lehet eddig nem is politizáltak, de most már a bőrükön érzik, hogy a politika róluk szól. Azért is nehéz jelölteket találni, mert érzik a rezsim leheletét, mindenkinek van féltenivalója. Szerinte igazi szabadságharcosok azok, akik ezzel együtt is úgy döntenek, megmérkőznek a rezsimmel.

Alapvetően hibásnak tartja azt a felosztást, hogy jobb- és baloldal, szerinte a választópolgárok már rég túl vannak ezen. Országjárás közben senkitől nem azt hallja, hogy jobb- vagy baloldali országot szeretne, hanem egy igazságosabb országban szeretnének élni az emberek. Szerinte ma a politikusoktól azt várják el a választók, hogy ne most ideologizáljanak, arra ráérünk az Orbán-rezsim legyőzése után, addig csak össze kell fogni.

A Nép Pártján Mozgalom elnökeként a karaktergyilkosságoktól már nem tart, megedződött. Szerinte a lejáratások legjobb ellenszere, ha járja az országot, és minél több emberrel találkozik személyesen. Nem a kampányban kell megkeresni a választópolgárokat, hanem folyamatosan járni és gyűjteni azokat, akikkel le lehet váltani ezt a kormányt. Hiszi, hogy van kikkel kormányt váltani, csak el kell hozzájuk menni.

Azt tapasztalja, sokan hitetlenkednek, hogy demokratikus úton nem lehet legyőzni a Fideszt, pedig Jakab szerint lehet győztes ellenzéket építeni, csak meg kell érte dolgozni. Ha a térképre néz, hárommillió kormánypárti szavazót lát, de a másik oldalon több mint ötmillió szavazati joggal rendelkező többséget, aki elégedetlen a jelenlegi helyzettel. A jó kampányhoz pedig nem mindig pénz kell, egy hiteles jelölt és csapat is képes változtatásra. Bár a propaganda nyomasztó, de azt tapasztalja, hogy a valóság már sok helyen átüti a propagandát. Ezzel a valósággal kell foglalkozni, azokkal az emberekkel, akik ott vannak a falvakban, a boltoknál vagy akár a benzinkutakon.

Hetes Stúdió
2023. augusztus 12. szombat, 15:00
Műsorvezető: Hardy Mihály