„Klubrádió
Hetes Stúdió

Külpolitikai prioritás a transzneműség problematikája

13/08/2023 17:50

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Külpolitikai prioritás a transzneműség problematikája, legalábbis Gladden Pappin szerint. A Magyar Külügyi Intézet vezetőjével Csernyánszky Judit készített interjút.

2023. augusztus 12. Hetes Stúdió-részlet (2023.08.12. Csernyánszky Judit interjúja Gladden Pappinnel)
10:55
00:00
Gladden Pappin a Magyar Külügyi Intézet idén kinevezett elnöke, aki mindeközben a Dallas Egyetem docense és természetesen a Matthias Corvinus Egyetem tanára is. St. Luisban született, ahol az Osage indián törzs egy része letelepedett, s ő maga is a törzs tagjának vallja magát. A Harvardon tanult történelmet és Magna Cum Laude diplomával büszkélkedhet. Azért kerestük meg, mert a Newsweekben megjelent op-ed, véleménycikkében betámadta David Pressman amerikai nagykövetet és magától értetődően a jelenlegi amerikai kormányt is a vízum és beutazási kérelmek szigorítása miatt. Simon András washingtoni nagykövetünk idején sikerült Magyarországnak is bekerülnie az amerikai vízummentességi programba, amelynek köszönhetően egyszerre 90 napban korlátozott tartózkodást engedélyezett az Egyesült Államok magyar állampolgároknak, és az ún. ESTA elektronikus utazási engedélyezési rendszerben belépési engedély két évig volt hatályban 25 dollár ellenében. A szigorításnak betudhatóan minden egyes beutazás alkalmával augusztus 1-től a Magyarországon született magyar állampolgároknak újabb belépési engedélyt kell kérniük és a díjat is a duplájára emelte az amerikai külügyminisztérium.

Én azt gondolom, hogy nem azért szigorított az Egyesült Államok az ESTA programon, a vízummentes beutazási ellenőrzésen, mert Magyarország konzervatív, szemben a demokrata Biden-kormánnyal, ahogy ezt ön megfogalmazta az írásában, hanem azért, mert a magyar kormány szoros orosz kapcsolatainak, illetve a kettős magyar állampolgárság jelentette előnyöknek köszönhetően visszaélhettek egyesek a beutazási könnyítésekkel. Nyilván orosz oligarchák is könnyen bejuthattak hazánkból az Egyesült Államokba, márpedig Oroszország most háborúban áll Ukrajnával.

Azt gondolom, hogy a Biden-kormány elmúlt másfél éve Magyarországgal szemben folytatott politikájának egyenes következménye ez a szigorítás, amellyel a több területen már régóta érezhető, Magyarországra gyakorolt nyomást akarta még nyomatékosabbá tenni. Noha minden egyes alkalommal technikai indokokkal magyarázza intézkedéseit, teljesen világos mindannyiunk számára, hogy politikai okokból helyezi mind nagyobb nyomás alá Magyarországot. Mert nyilvánvaló a két ország közti politikai nézeteltérés. De ha amerikai szempontok szerint értelmezzük ezt a lépést, akkor láthatjuk, hogy hazánk, mármint az Egyesült Államok Mexikóval határos déli részein teljesen nyitottak a határok, ahol szinte akadálytalanul áramlanak be az országba a latin-amerikaiak. Úgy tűnik, mintha az nem jelentene a Biden-kormány számára semmilyen biztonsági aggályt. Ellenben a magyarok biztonsági kockázatot jelentenek a számukra. Nincs ésszerű magyarázata annak, hogy Magyarországgal szemben a teljes lakosságára vonatkozó szigorítást vezettek be. 

Feltehetően nem ezrekről vagy tízezrekről van szó, amikor szigorítást vezet be a Biden-kormány. Ha illegális belépésről beszélünk, akkor akár egy személy is veszélyt jelenthet az ország számára, s példának okáért még a 2001. szeptember 11-i támadást is említhetném, s ebből a szempontból, a veszély mindig fennáll. Ugyanakkor ön egyáltalán nem említette meg a cikkében Orbán és kormánya oroszbarát álláspontját, amely valós indoka is lehet ennek a szigorításnak.

Nem gondolom, hogy az Orbán-kormány álláspontja oroszbarát lenne. Sokkal inkább azt látom, hogy a budapesti amerikai nagykövetség a magyar kormány tagjainak általános konzervatív kijelentéseit egybemossa a putyini állásponttal. Ami szerintem a diplomáciai kapcsolatok elértéktelenítésének egyik formája. Úgy tűnik, hogy ma az amerikaiak világfelfogása is olyan, hogyha valaki a családot – ami egyébként helyes – a férfi és a nő kapcsolataként írja le, akkor azt rögtön a putyini értelmezéssel kapcsolják össze. Magyarország álláspontja az, hogy meg akarja őrizni szuverenitását és nem akarja, hogy bevonják a konfliktusba. Egy olyan konfliktusba, aminek nincs katonai megoldása. Egyszerűen nem redukálhatjuk le a kormány kapcsolatrendszerét arra, hogy az egyik vagy a másik felet támogatja. Szerintem mindenki tudja, nem igaz az, hogy a magyar kormány oroszpárti vagy Putyin-párti álláspontot hirdet. Ezt Amerikában is nagyon jól tudja mindenki.

Gladden Pappin
 
Gladden Pappin
 Twitter
 

Mindenki nagyon jól tudja, hogy Magyarország, illetve a magyar kormány az egyetlen az Európai Unióban, de minden jel szerint a NATO-szövetségesek között is, aki nem tudja és nem akarja támogatni Ukrajnát, viszont védi az orosz érdekeket és felmondja az orosz propagandát…

Ez így nem igaz, hisz a magyar kormány humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. S már a háború elején világosan kimondtuk, hogy teljes mértékben támogatjuk az ország területi integritását. Egyáltalán nem korrekt, hogy mi nem támogatjuk Ukrajnát, de megint csak ismételni tudom, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása.

Noha Ön is másfél millió menekült megsegítéséről írt a cikkben, de tudvalevő, hogy mindössze 35 ezer ukrán menekültről beszélünk, hisz a többieknek csak tranzitország voltunk. Viszont ezen a logikán haladva, Orbán állandóan a békekötés szükségességéről beszél. A jelen pillanatban – mindannyian jól tudjuk – a béke azt jelentené, hogy Ukrajna adja fel az oroszok által megszállt területeket.

Szerintem a kérdést épp fordítva kellene feltenni. Mert az a cél, hogy továbbra is ellássuk Ukrajnát az szükséges dolgokkal és fegyverekkel? Mert ha vissza akarná venni Ukrajna az oroszok által törvénytelenül és az agresszió útján megszállt területeket, akkor kétségtelenül még nagyobb háborúra kell számítanunk. Szóval a kérdés szerintem az, mennyire kiterjedt háborút akarunk tulajdonképpen?

Tehát akkor ön azt mondja, hogy Ukrajna adja fel a harcot, tegye fel a kezét és így várja az oroszokat? Mondja azt, hogy oké, gyertek, tessék, és lőjetek le?

Szerintem mindenki el van ragadtatva az ukránok ellenállásától. Amire nem volt senki felkészülve, hogy már az elején képesek voltak visszaverni az oroszokat. Az is teljesen egyértelmű, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában ellehetetleníteni az ukránok törekvését a területek visszafoglalására. A magyar kormányfő pedig a katonai helyzetet értékelve mondja azt folyamatosan, hogy nincs katonai megoldása ennek a konfliktusnak. Ezért van szükség a jelen állapotban tűzszünetre és a tárgyalások megkezdésére. Vagy pedig egy gigantikus háborúba kerülünk, ami a harmadik világháború vagy pedig egy atomháború lehet. Ezért mondjuk, hogy csak ez a két megoldás létezik.

Azért én ezt nagyon furcsának találom, hogy ön amerikai állampolgárként opponálja az amerikaiak Ukrajna-álláspontját és támogatja az orosz álláspontot, támogatja az azonnali béketárgyalásokat

A legfrissebb közvéleménykutatás szerint az amerikaiak 55%-a nem támogatja többé az ukránok katonai segítségnyújtását. Szóval nem mondanám, hogy az ön értékelése Amerikáról pontos. A republikánusoknál ez a szám még ennél is magasabb, nő a szkepticizmus köreikben. És azt is el kell mondjam, hogy a katonai segítségnyújtás nem volt a nagy nyilvánosság előtt kitárgyalva, az a Biden-kormány asztal alól előhúzott, saját ügye. Úgy adnak fegyvereket az ukránoknak, hogy kihagyták a hagyományos csatornákat ennek megvitatására. Úgy érzékelem, hogy az amerikaiak étvágya a háború folytatására egyre inkább csökken. Abszolút úgy gondolom, hogy nem lenne korrekt a Biden-kormány részéről a háborús igyekezetet továbbra is magas hőfokon tartani. S azt is gondolom, hogy a háború következő szakasza nagyban függ a kormány döntésétől, attól, hogy akar-e békét.

Gladden Pappin
 
Gladden Pappin
 

Ön élesen bírálta a nemrég hazánkban járt Samatha Powert, a USAID első számú vezetőjét, aki a jogállami kifogásokra tekintettel segítséget ígért többek között a független médiának. Ön miért nem fogadja el, hogy Magyarországon nincs demokrácia és nincs jogállam? Ahogy azt az Európai Parlament egy határozatban ki is mondta...

Samantha Power magyarországi vizitje az én értékelésemben rendkívül agresszív volt. Az az ügynökség, amit ő képvisel, általában olyan afrikai országoknak nyújt effektív segítséget, ahol a háború sújtja a lakosságot. De ezek után kijelenthetem, hogy a USAID ügynökséget is ideológiai fegyverként veti be a kormány olyanok ellen, akik nem támogatják a jelenlegi kormányzat ideológiáját. Ezeket helyezik nyomás alá. A frissen meghirdetett programjuk szerint most a jogállami és demokrácia-deficittel küszködő millióknak akarnak segítséget nyújtani. Azaz maguk döntik el, hogy hol avatkozhatnak be szerte a világon, és ezzel szuverén országokat sértenek meg. Ami pedig Magyarországot illeti, itt a jogállam garanciája maga az alkotmány. Az jelenti a kikezdhetetlen civilizáció alapját. Tényleg nem nevezhetjük jogállamnak azt, ahol a család meghatározását félreértelmezik, ez Amerikában sem fordulhat elő. Az sem, hogy az iskolákban kisgyerekeknek transznemű propagandát hirdetnek, hogy tudatmódosító és pubertáskori nemváltoztató szereket adnak nekik, hogy nemváltoztató műtéteknek teszik ki őket. Ez engem otthon is sokkol. Persze azt mondják, hogy ez jelenti ma az igazi liberális eszmerendszert, hogy ez jelenti az igazi szabadságot. Nem. Kategorikusan állítom. Ez veri szét Amerikában is a jogállamot. Nézzen végre a tükörbe az ország!

Azért álljunk meg a magyar alkotmánynál! Ezt a kormány saját magára szabta, úgy írta meg, hogy nem volt belőle vita, nem egyeztetett az ellenzékkel. A hatalma megerősítésére írta át. Egyáltalán nem tekintjük ezt az ország és minden magyar alkotmányának. Másrészről Magyarországon nem központi kérdés az emberek számára a transzneműek megbélyegzésére épülő ideológia. A gazdaság helyzete, az infláció a mindenkit aggasztó kérdés ma. Ugyanakkor megjegyezném azt is, hogy ön nem egyszer betámadta a saját amerikai nagykövetét is, David Pressmant. De miért is?

Itt csak az amerikai alkotmány első kiegészítésére hivatkoznék, amely szerint mindenkinek jogában áll a kormányzati tisztségviselőket bírálni a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága alapján. Minden amerikai állampolgár azt szeretné, ha a kormány minden tagja az igazi amerikai érdekeket képviselné. Ebben az esetben épp az ellenkezőjét kellene tennie, mint amit most tesz. A konzervatív amerikai célokat kellene képviselnie. Ehelyett a Biden-kormány fegyverként veti be a diplomáciát. Lévén magam is amerikai állampolgár, le vagyok döbbenve azon, amire most rengeteg pénzt költ, például a drag queen meseórákra. Mindebből csak az következik a számomra, hogy rossz benyomást keltenek az állampolgárokban, s végső soron aláássák a két ország jó kapcsolatát, a szövetségeseinkkel kialakított jó viszonyt. Ismét csak azt tudom mondani, hogy ledöbbenek az ilyen fejleményeken, amelyek nem tükrözik az amerikaiak akaratát. Ami a gazdasági helyzetet illeti, a helyzetet a háború rontotta, az emiatt kivetett szankciók és az emiatt megdrágult energiaárak. Ezért ilyen súlyos a helyzet. Amerika jelenlegi politikája Európa iparának a meggyengítését, a deindusztralizációt szolgálja. Gyakorlatilag minden intézkedése kritikán aluli, meggondolatlannak tartom azt a politikát, amit visz Biden. De úgy látom, kezdenek ráébredni az emberek arra, mit jelent a pazarló, tékozló diplomácia.

Amikor ön drag queenről beszél, akkor nem gondolja, hogy emberi jogokról van szó? – akartam kérdezni, de sajnos letelt az időnk.

Csernyánszky Judit interjúja a 2023. augusztus 12-i Hetes Stúdióban hangzott el.