„Klubrádió
Hetes Stúdió

Az MCC idei sztárja, a fiatalok tanítómestere a 33 éves Michael Knowles – Interjú az alternatív világ megszemélyesítőjével

29/07/2023 19:22

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Michael Knowles az elmúlt két-három évben az egyik legnépszerűbb konzervatív műsorvezetővé nőtte ki magát Amerikában. Yale Egyetemen végzett, színészkedett – tv-műsorokban, showkban, kisebb-nagyobb filmekben. Meghívták a Daily Wire showba műsort vezetni, aztán egykettőre saját magára szabta a sztár showt. Ilyen egyszerű címmel: The Michael Knowles Show. Ahogy ezt a nagyok szokták! És hopplá, egyszer csak itt termett Magyarországon! Meghívta az MCC, a Matthias Corvinus Collegium – hisz bőven van mit pazarolnia, kistafírozta az állam – az esztergomi, most már hagyományosnak mondható MCC Fesztre.

2023. július 29. Hetes Stúdió-részlet (2023.07.29. Csernyánszky Judit interjúja Michael Knowles-szal)
13:01
00:00
Roppant készséges volt, amikor interjúra kértem. Sejtettem, hogy nem lesz nehéz dolgom, hisz akinek könyve jelenik meg, az minden alkalmat megragad, hogy promótálja azt.

Csernyánszky Judit interjúja.

– Szóval miért is jött hozzánk? Van valami üzenete a magyar fiatalok számára?kérdem Michael Knowlest.

– Az üzenetem a most magyarul is megjelent könyvem, ami igencsak szűkösre szabott. Merthogy egyetlen szó sincs benne, és ez tulajdonképpen az én üzenetem.

– Üres könyvet fordítottak le?

– Így, így! – mondja várakozással a hangjában a kis hatásvadász. Kaptam egy emailt Magyarországról, hogy mit szólnék, ha lefordítanák a könyvemet. Mondom, ez elég fair ajánlat, nem sok munka lesz vele. Beugrott. 6 éve Amerikában jelent meg az eredeti, amit már Trump elnök is nagyra értékelt. Nem tudja persze elmondani a címét, de azóta le is csekkoltam, valóban Esztergomban a MOL nagyszínpad előtti sátorban már kapható, de persze Budapesten is a Libri polcain ott ékeskedik a Miért is szavazzunk a libernyákokra? című könyv, amin tényleg dolgoztak a magyar szerkesztők, hisz a libernyákok grafikái is ott díszelegnek a címlapon. Szerintem nagyon büszke lehet Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is, hogy egy sorba, egy szintre került Joe Bidennel, Soros Györggyel – ezt persze már megszoktuk és ötödikként mosolyog ránk a címlapról Guy Verhofstadt.

Orbán Balázs a könyvvel
 
Orbán Balázs a könyvvel
Orbán Balázs Facebook-oldala
 

– Oké, de akkor mit gondolt a cím mögé?

– Az Alapjogokért Központ fordította le nekem, amire nagyon büszke vagyok. De hogy mit is akarok mondani? Nagy hatást gyakorolt rám az, amit Magyarország tett a konzervatív politika megerősítéséért. Tudvalevő, hogy a konzervativizmusnak nyugaton is számos válfaja van. S a konzervatívok gyakran semmit nem képesek konzerválni. De nem így Orbán Viktor. Rendkívüli dolgot tett, megőrizte a demokráciát, de illiberálist csinált belőle. S az utóbbi években ezt kiegészítette a keresztény kultúrával, ami igencsak figyelemre méltó, mert tulajdonképpen a test és a lélek …

– Mielőtt belemenne a keresztény lélek értelmezésébe, kérdem, tulajdonképpen azért jött, hogy demonstrálja Orbán melletti kiállását a fiatalok előtt?

– Igen, bizonyos fokig a csodálatomat szeretném kifejezésre juttatni. Ugyan nem vagyok magyar állampolgár, ezért nem tudom, mit jelent az én támogatásom a fiatalok számára. De, amit a családok érdekében tesz Orbán Viktor, az valóban figyelemre méltó. Mert a test és a lélek a kereszténységgel karöltve…

– Nézze, ezzel a kereszténységgel, amit és ahogy azt az Orbán-kormány megjeleníti, ha nem is a többség, de érzésem szerint az ország fele nem ért egyet. Mert ez a keresztény eszme nem a kereszténység igazi arcát mutatja. Ön szerint milyen keresztény az, aki nem fogadja be a menekülteket? Segítségért jönnek és a kormány válasza a drótkerítés. Vagy milyen kereszténység az, amelyik a háborút támogatja, minden mondatában sugallja Orbán, hogy nem az ukránok oldalán áll, hanem az oroszokén!

– Egyetlen keresztény dogma sem mondja ki, hogy ki kell nyitnod a határokat és azt sem, hogy nem tehetsz különbséget hazai és idegen állampolgár között. Hasonlóképpen nem mondja a kereszténység, hogy egy területi konfliktusban állást kell foglalnod. Az ukrán konfliktus pedig rendkívül bonyolult. Én csak abból tudok kiindulni, amit mi, konzervatívok mondunk Amerikában, hogy Ukrajna területe mintegy ezer éven át vita tárgyát képezi.

The Michael Knowles Show
 
The Michael Knowles Show
 

– Szabad országot támadott meg Oroszország, és Ukrajna a védekezésen kívül semmit, de semmit nem tud tenni. Semmi nem igazolhatja ennek a háborúnak a jogosságát.

– Messze álljon tőlem, hogy védelmembe vegyem hazánk egyik ellenségét. De ha jól értem, Magyarország nem küld fegyvereket Oroszországnak.

– Nem ez a baj, hanem az, hogy Ukrajnának sem!

– Szerintem Biden elnök kezdettől fogva rosszul kezelte ezt a háborút. Mert vissza kellett volna vonni még a háború előtt az Oroszország elleni szankciókat. Volodimir Zelenszkij is utalt erre korábban. S rossz üzenetet küldött Biden akkor is, amikor jelezte, hogy kisebb portyázásoknak, kis területek elfoglalásának nem tulajdonít nagy jelentőséget, ám ezzel tulajdonképpen felbátorította az oroszokat. Most mindannyian azt szeretnénk, hogy gyorsan véget érjen a háború, márpedig az ukránok felfegyverzése, a folyamatos fegyverküldemények nem ezt a végkifejletet sejtetik. Egyre kevesebben hiszik, hogy Ukrajna vissza tudná szerezni a 2014 előtti területeket is.

– Biden elnököt folyamatosan bírálja, s most éppen arra szólított fel, ideje ellene megkezdeni az impeachment, a kongresszusi vádemelési eljárást. Miért?

– Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy ukrán oligarcháktól fogadott el 5 millió dollárt. Elég nyilvánvaló a megvesztegetés.

– De ezt még senki nem tudta bebizonyítani.

– Nem az ítélet után kell impeachment eljárást indítani, hanem az impeachmenttel kell megkezdeni a vádemeléshez és a büntetőjogi felelősségre vonáshoz vezető eljárást. Hunter Bidennek, a fiának a laptopján rengeteg bizonyítékot találtak, s nemcsak s megvesztegetésre, de a szexuális életére és a drogfüggőségére vonatkozóan is.

 
Donald Trump
 
Forrás: Flickr.com
 

– Hasonlítsuk össze Trump elnökkel. Aki ellen számos peres eljárás folyik, és már elítélték, s újabb két vádat is emeltek ellene csaknem több, mint 70 vádpontban. Azért van némi különbség a két elnök megítélése között, nem gondolja?

– A különbség az, hogy Joe Biden bűncselekménye sokkal jobban bizonyítható, mint a Trumpé. Kétszer indított vádemelési eljárást ellene a törvényhozás, és mindkét esetben megbukott a kísérlet.

– Mert nem volt meg a demokratáknak a kétharmad a szenátusban. Szóval mindkét esetben politikai okai voltak, s nem bizonyítékok híján bukott el az impeachment. S azt sem gondolja, hogy Trump elnök felelős lenne a capitoliumi lázadás során történtekért?

– Nem. Tudom, divatos a tüntetést vagy tiltakozást lázadásnak minősíteni a demokraták köreiben, de ennél az eseménynél jóval súlyosabbak is történtek az államokban. Ez nincs benne a top 10 tüntetései között, higgye le nekem.

– Már elnézést, de legalább öt ember meghalt.

– Senki nem halt meg. A rendőr, aki életét vesztette, rendőrségi vizsgálat szerint is, stroke miatt halt meg később. Egy Trump-támogató halt meg, Ashleyre rálőttek a biztonsági őrök. Nagyon sok álhír kereng az ott történtekről.

A QAnon sámán és társai a Capitoliumban
 
A QAnon sámán és társai a Capitoliumban
Fotó: Manuel Balce Ceneta
 

– Érdekes értelmezése ez a dolgoknak. Mit tanult a Capitoliumot támadók között ott lévő QAnon sámántól? Mert láttam nemrég őt interjúvolta meg, aki egyébként az interjúra épp ugyanolyan szépen beöltözött, mint a capitoliumi lázadásra

(Felnevet) Nagyon sokat tanultam abból a sajátos retorikából, amit Jacob Chancley hirdet a világról, s amit nem tartok követendőnek, legalábbis ami engem illet. Az viszont nagyon meglepett, hogy rájöttem, teljesen félreértelmezi őt a média. Ugyebár azt állítják róla, hogy szélsőjobbos, rasszista és a lázadás egyik leghangosabb agitátora. Szerintem még jobboldalinak sem tekinthető. A baloldal ráadásul hallucinogéneken élő függőnek tekinti, de hát ő a műfaj új nemzedékének a képviselője. A beszélgetést nagyon élveztem, amiből az is kiderült, hogy ő nem is tört be a Capitoliumba. S visszanéztük az akkor készült felvételeket és tényleg az látszik, hogy őt tulajdonképpen bevezette három biztonsági őr. Senkit nem bántott, nem alkalmazott erőszakot, ő tulajdonképpen egy magán turista látogatásban részesült a Capitoliumon.

– Érdekes, amit mond.

– Érdekes az a jelenség, amit a médiában látunk. Hogy a média nemcsak löketet és újabbnál újabb fordulatot ad egy-egy történethez, hanem nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyszerűen hazudik.

– Na jó, akkor most már csak azt árulja el, mit is akar mondandójával üzenni, elérni a magyar fiataloknál.

– Egy kicsit túlmegyek azon, amit Orbán Viktor miniszterelnök általában mondani a kereszténységről. Gyakran beszélünk az ideológiáról, a vallás filozófiai megközelítéséről. De én a fizikai valóságáról is beszélek. Lex orandi, lex credendi – ahogy mondja a latin. Az igazság szabálya, a hitnek a szabálya. Tehát ahogy a vallást gyakoroljuk, azzal fejezzük ki a hitünket. Ahogy ön is mondta az elején, abszolút tiszta kell legyen a hitünk. S ezt a testiség példájával is szemléltetnünk kell. Tehát, ahogy cselekszünk, az határozza meg a hitünket.

– Elég spirituális ez az üzenet.

– Mert szeretünk mindig a politikáról beszélni. Pedig itt a valláskultúráról is kellene. Nem véletlenül fakad egy tőről a kultúra és a kultusz kifejezés. Az a kultúra, ahogy gyakoroljuk a vallást, maga a kultusz. Szerintem bármiről beszélünk, legyen az pénz, vagy a szex, azaz a nem kérdése vagy Isten – soha nem kerülheted el a vallásos álláspontot. Ahogy Bob Dylan, a csodálatos politikai filozófus is énekelte egykor: valakit mindig szolgálnod kell.

– Önnél a nemi identitás kérdése is visszatérő téma. A Budapest Pride menet élén haladt az amerikai nagykövet, és nagyszabású Pride családi pikniket szervezett a rezidenciáján, ami számomra azt jelenti, hogy harcol a mindenkit megillető és egyként megillető emberi jogokért, hogy mindenki szabadon élhessen.

– Nem gondolom, hogy emberi jogi kérdés az, amikor a Pride jelenségről beszélünk. Nem emberi jogi kérdés a férfi számára, aki azt feltételezi magáról, hogy nő és mindenféle szereket alkalmaz, vagy ivartalanítja magát. Legfőképp, ha gyerekről van szó, ahogy manapság ezt látjuk.  Ezt tiszteletlennek érzem azt, hogy ha egy nagykövet a magyarok álláspontjával, illetve az őket képviselő kormánnyal szemben foglal álláspontot. Mert ők azt mondják, mi nem akarunk Pride ideológiát hirdetni, mi keresztény nemzet akarunk lenni.

 
David Pressman a Pride-on
 
David Pressman amerikai nagykövet a Budapest Pride-on
Klubrádió
 

– Ez így egyáltalán nem igaz.

– A kormányfő és a kormányzó párt is ezt mondja.

– Persze, mert mindig a kétharmados többséggel indokolnak mindent. De ez így nem állja meg a helyét. Mi aztán tényleg tudjuk, hogy miként zajlik, szerveződik nálunk a választás.

– Ez ugyanolyan, mint nálunk, amit nevetségesnek és fölöttébb érdekesnek tartok, hogy amikor a konzervatívok megkérdőjelezik a választás eredményét, akkor a másik oldal azzal vág vissza, hogy az amerikai demokrácia létét fenyegetik ezek az emberek. Eltekintve most Magyarországtól, én már azon is megrökönyödtem, hogy az amerikai külügyminisztérium szivárvány zászlót tűzött ki a Vatikánban… A pápa tudtommal még nem fogadta be a Pride ideológiát, de a külügyminisztériumban egyes liberálisok úgy gondolták, hogy szembe mehetnek a 2000 éves keresztény dogmával. Ez olyan, mint a Bibliában: az öntelt lélek bukásra van ítélve – mondta el a magyar fiatalok nevelésére hazánkba érkezett Michael Knowles a Klubrádió hallgatóinak, akik közül páran úgy érezhetik, mint én, hogy az aztán az alternatív valóság a javából.

Michael Knowles
 
Michael Knowles
Facebook
 

Csernyánszky Judit interjúja a 2023. július 29-i Hetes Stúdióban hangzott el.