„Klubrádió
Reggeli gyors

Egyre több amerikai "megafon" érkezik Budapestre, hogy jó hírét vigyék Orbánnak

19/06/2023 08:02

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az orosz lapok Gulyás Gergely az MCC diplomaosztóján elmondott beszédéből kiemelték, hogy "Ukrajna lábbal tiporja a kisebbségek jogait", a nemzetközi jogokat sértő Oroszországra vonatkozó részt viszont kihagyták. A Newsweek Orbánt Putyin legnagyobb, a NATO-n belüli szövetségeseként mutatja be, aki szerint Trump újraválasztása hozná el a békét. Az El Pais annak kapcsán, hogy Alexander Soros átvette apjától alapítványa irányítását, megjegyzi, a rendszerváltás előtt zavartalanabbul tudott működni a szervezet Magyarországon, mint ma. Dave Rubin, amerikai konzvervatív kommentátor a várban beszélgetett honfitársával, Rod Dreherrel, akinek annnyira megtetszett az Orbán-rendszer, hogy Magyarországra költözött. Nemzetközi lapszemle.

2023. június 19. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.06.19.
05:30
00:00
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Mathias Corvinus Collégium diplomaosztóján azt mondta, hogy "Ukrajna lábbal tiporja az ott élő magyar kisebbség jogait" – a beszédből kizárólag ezt a részt emelte ki az orosz sajtó, például a News nevű portál, az MTI-re hivatkozva. Gulyás úgy fogalmazott, ez az ukránok hálája a magyar kormány pénzügyi és humanitárius támogatásáért. Egyik orosz lap sem közölte viszont, hogy a miniszter a diplomaosztón arról is beszélt: "Magyarország szolidáris Kárpátaljával, szolidáris a nemzetközi jogot megsértő Oroszország által megtámadott Ukrajnával is". Idézik viszont az orosz lapok Szijjártó Péter külügyminisztert is, aki korábban arról beszélt Ukrajna ne várja, hogy Magyarország támogassa transzatlanti közeledését, amíg arra készül, hogy szeptember 1-től az összes, 99 magyar nyelvű iskolát felszámolja Ukrajnában. Az Eurasia Daily megjegyzi, az ukrán parlament májusban kitolta ennek a határidejét 2024 szeptemberére.

 

 
Forrás: Flickr.com
 

A Newsweek is felfigyelt Orbán Viktor pénteki nagyotmondására, amikor kijelentette, hogy van egy ember a nyugati világban, aki képes megállítani, és békekötéssel véget vetni az oroszok ukrajnai háborújának, ez pedig Donald Trump. Szurkol 2024-es elnökválasztási győzelméhez a magyar kormányfő, akit a lap Vlagyimir Putyin legfőbb szövetségeseként jellemez, legalábbis a NATO-tagok közül. Trump nemegyszer elmondta már, ha ő ülhetne be a Fehér Házba, akkor 24 órán belül béke lehetne Ukrajnában. De azt egyszer sem fejtette ki, hogy ezt miképpen tudná elérni.

Az El Pais vasárnap foglalkozott nagyobb terjedelemben a Nyílt Társadalom Alapítvány vezetőváltásával, miután Soros György átadta az elmúlt hetekben fiának, Alexander Sorosnak a 70 országban, a legutóbbi adatok szerint 18 milliárd dollárból gazdálkodó szervezet irányítását. A lap kiemeli, Magyarországon, Soros szülőhazájában még a berlini fal leomlása – illetve a magyar rendszerváltás – előtt kezdett tevékenykedni az alapítvány, és ezt meg tudta tenni, anélkül, hogy az akkori kormány különösebben beavatkozott volna a tevékenységébe. Nem úgy, mint most, amikor Orbán elűzte az alapítványt és az általa létrehozott egyetemet, a CEU-t is – írja a spanyol napilap, s nem mellékesen megírja, hogy Oroszországból két évvel a magyar fejlemények előtt űzték ki a szervezetet. Soros vagyonát ma 25 milliárd dollárra becsülik, amit a Bank of England 1992-es térdre kényszerítésével és a font ellen indított támadásával alapozott meg. Általában a be nem jött prognózisait sorolja a cikk szerzője, például azt, hogy Trump hatalomra kerülésekor a gazdaság látványos romlására tippelt, aminek épp az ellenkezője következett be. Elég egyértelmű, hogy jobboldali megítélés és sztereotípiák alapján rajzol a szerző alapvetően barátságtalan portrét Soros Györgyről, el nem ismerve a demokrácia kiépítése érdekében tett erőfeszítéseit.

Folytatódott Dave Rubin konzervatív kommentátor sorozata Budapesten, ezúttal Rod Dreher szélsőjobbos véleményvezért interjúvolta meg a várból, akit egykor a Klubrádió is megszólaltatott és kiderült, a megszüntetett sajtótermékekről, vagy például a frekvenciájától megfosztott Klubrádióról és általában a magyar sajtószabadság helyzetéről szinte semmit nem tudott. A The Rubin Reportból ezúttal megtudjuk, hogy lenyűgözte őt Orbán még 2018-ban, amikor fogadta és 90 percen keresztül vitáztak, s aminek hatására Dreher teljesen az orbáni ideológia bűvöletébe került. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal itt él Magyarországon. Dave Rubin is helyesli azt az üzenetet, amit szerinte Amerikának is meg kellene értenie és hirdetnie is: senki idegen nem mondja meg neki, mármint Orbánnak, hogy mit kellene tennie az ország jóléte érdekében. Elég egyértelmű, Dave Rubin is Orbán bűvkörébe került, jó ideje itt tanyázik, s olybá tűnik, a Fox TV-től kirúgott Tucker Carlsont pótolja, aki jóhírét viszi Amerikában.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva  hallgathatják meg. A címlapi képen Rod Dreher.