„Támogassa
Reggeli gyors

Orbán Balázs szerint még mindig a demokrácia a legjobb forma arra, hogy összehozzák az embereket

12/06/2023 08:16

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Dave Rubin amerikai konzervatív politikai kommentátor arról kérdezte Orbán Balázst, hogy mit tanulhatnának Magyarországtól. Az elmúlt másfél évben hazánk vezető exporttermékévé lépett elő az elektromos járművekbe gyártott akkumulátor, Szijjártó Péter újabb kínai akkugyárat jelentett be. Az ukrán hírszerzésnek nincs információja a Magyarországra szállított hadifoglyok tartózkodási helyéről. Rambo a korábban az ukrán katonákkal szolgáló németjuhász, aki megsérült a harcokban, a budapesti rendőrséghez került, érzékenyítő programokban szolgálhat tovább. Nemzetközi lapszemle.

2023. június 12. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.06.12.
05:17
00:00
Rambo az ukrán katonákkal a keleti részeken szolgáló németjuhász kutya repeszgránát okozta sérülést szenvedett, amelynek során koponyája, állkapcsa és füle olyan súlyosan roncsolódott, hogy kockán forgott az élete – adja hírül a Herald Scotland, az AP amerikai hírügynökség tudósítása alapján. Azon nyomban sürgősségi ellátást kapott Harkiv közelében, és ma a budapesti rendőrkapitányság egyik szolgálati kutyája, aki arra emlékeztet, hogy a sérült és segítséggel, fogyatékossággal élő kutyák, akárcsak az emberek, csodás dolgokra képesek. A három éves Rambo most tanulja, hogyan kell gyerekekkel, idősekkel, fogyatékossággal élő emberekkel viselkedni. Ugyan Ukrajnában is kezelték, de több további műtétre volt még szüksége Budapesten, például sérült és hiányos fogazata miatt, amputálták jobb fülét is, s nyolc hónap után erőre kapott. Deskó Gyula alezredes magához vette és otthon kezdte el kiképzeni. Nem mondta, hogy könnyű lett volna, több türelmet követelt, mint egy átlagos kutya, s egyelőre azt sem lehet tudni, hogy milyen mentális sérülései lehetnek a súlyos baleset következtében. Mindenesetre Rambó nagyon kedves az emberekkel. Azt remélik részt tud majd venni a rendőrség gyerekeknek szóló érzékenyítő programjaiban. Ő is példája annak, hogy sérülten is lehet teljes értékű életet élni, s így is értékes tagja lehetsz egy közösségnek, a társadalomnak – mondta el az alezredes.

A Kínában most véget ért Világ Akkumulátorgyártóinak Nemzetközi Konferenciáján Magyarország is részt vett vendégként és ennek kapcsán méltatta Szijjártó Péter külügyminiszter hazánk keleti nyitásának 13 éve megkezdett és mára sikeressé vált politikáját, amelynek során stratégiai partnerek lettek a felek – olvashatjuk a központi kínai TV angol nyelvű portálján. A Kínával való együttműködés sok hasznot hajtott az országnak – véli Szijjártó. 2020-ban a kínaiak hozták a legtöbb befektetést az országba és úgy tűnik, ez idén is így lesz. A CATL és az EVE Energy után a Sunwoda is, amely világszinten a 10 legjelentősebb akkumulátorgyártó cég között van - idetelepít egy gyárat. Jelenleg a világ negyedik, de az új beruházással a második legnagyobb szereplő lehet az elektromos járművek akkumulátorainak gyártásában. Hazánk vezető exporttermékévé lépett elő az elmúlt másfél évben az elektromos járművekbe gyártott akkumulátor.

Az ukrán hatóságoknak továbbra sincs információja az Oroszországtól átvett ukrán hadifoglyok tartózkodási helyéről – olvashatjuk a Zerkalo Negyéli (A hét tükre) nevű portálon, miután bejelentést tett erről az ukrán Hírszerzési Főigazgatóság nevében Andrej Juszov, aki elmondta egy tévéinterjúban azt is, hogy a 11 hadifogoly Magyarországba érkezéséről is csak Semjén Zsolt bejelentése után szereztek tudomást. Az ukrán illetékes figyelmeztetett arra, hogy ez egy nagyon kényes kérdés, minden, ezzel kapcsolatos esetleg meggondolatlan kijelentés befolyással lehet az ügy kimenetelére. Bírálta az orosz vezetést, miszerint a Genfi Egyezményt és annak az emberi jogokra vonatkozó paragrafusát saját érdekei szerint manipulálja, amire példa a foglyok átadása.

A Standuposként indult, konzervatív politikai kommentátor Dave Rubin Magyarországra látogatott és Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával készített interjút a YouTube-on futó Rubin Report számára. A Karmelita szomszédságában, csodás kilátással rendelkező balkonon beszélgettek, amely Dave Rubin összefoglalója szerint megmutatja, mit kell tanulnia Amerikának Magyarországtól. A várban folyó monumentális építkezések kapcsán – amelynek zaja időnként erősebben hallatszott, mint Orbán Balázs hangja – a politikus arról beszél, figyelik, mi tetszik a népnek. Roppant könnyű megfelelni az embereknek, mert azok szeretik a szép környezetet, a biztonságot maguk körül. Orbán Balázs elmondta, ő nem szereti a modern beton és üvegépületeket, nos, a várban valóban nem ilyenek épülnek. A legfontosabb, hogy a szavazók ott álljanak melletted – osztogatta a jó tanácsokat a népszerű amerikai műsorvezetőnek. Nem kell figyelembe venni, mit mond rólad a média, a nagyvállalatok, a civil szervezetek vagy éppen Brüsszel. Kijelentette, minél nagyobb nyomás alá kívánja helyezi Brüsszel a kormányt, az annál népszerűbb az emberek körében. Rubin úgy találta, hogy a magyar baloldal nem olyan szélsőséges és megosztó, mint Amerikában. Orbán Balázs továbbfűzve a szót, úgy állította be neki hazánkat, mint nem megosztott ország, szerinte a demokrácia segít egységbe kovácsolni az embereket.

A lapszemlét a cikk elején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.