„Klubrádió
A lényeg

Újabb kínai akkugyárat jelentett be Szijjártó

10/06/2023 12:16

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter bejelentette a gyár létesítését, és hozzátette "úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár".

Videóban jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy újabb kínai akkumulátorgyár érkezik Magyarországra.

"Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár." 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

A külügyminiszter szerint „egyike vagyunk a világ három országának Kína és Németország mellett, ahol gyárat üzemeltet mindhárom német prémium autómárka, akik mindannyian az eletromobilitási stratégiájuk szívét Magyarországon helyezték el”. Ezeknek az akkumulátor-beszállítóik a kínai vállalatok, ezért volt „nagy megtisztelteté”s, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy befektetéseit Magyarországra és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik.