„Klubrádió
A lényeg

Behívatták az ukrajnai magyar ügyvivőt a hadifoglyok miatt

9/06/2023 20:23

| Szerző: Klubrádió

„Érdemi megbeszélésre” behívatták a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba  – közölte péntek délután Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő. Aki a Facebookon azt írta: az ukrán kormány Semjén Zsolt nyilatkozatából értesült a Magyarországnak Oroszország által átadott ukrán állampolgárságú tizenegy hadifogolyról, akik magyar származásúak.

A miniszterelnök-helyettes szerint olyan kárpátaljai származású hadifoglyokról van szó, akiket Kirill moszkvai pátriárka áldásával, a magyar fél kérésére szállítottak Magyarországra. Semjén kijelentette: „ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik”.

Nikolenko erre is reagált, amikor úgy fogalmazott: „Az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír. Ukrajna, nemzetközi partnereivel együttműködve, aktívan dolgozik azon, hogy minden honvédünket hazahozza”. A szóvivő ugyanakkor sérelmezte, hogy az ukrán kormányt nem tájékoztatták a magyar és az orosz fél közötti tárgyalásokról.

Azt írta, Ukrajna kérte, hogy adjanak részletes tájékoztatást a Magyarországnak átadott ukrán állampolgárokról, és haladéktalanul biztosítsanak hozzáférést hozzájuk, hogy az ukrán konzul megismerhesse egészségi állapotukat, és segítséget nyújthasson nekik.

A magyar ügyvivővel folytatott találkozó során – mint közölte – hangsúlyozták az együttműködés szükségességét olyan kényes kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása.

(via 24.hu, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal)