„Köszönjük,
A lényeg

Korlátozzák a magyarok részvételét az USA vízummentességi programjában

1/08/2023 10:24

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államok jelentősen korlátozza keddtől Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiállított magyar útlevelek biztonsági kockázata miatt, írja a Politico nyomán a 444.

Az amerikai nagykövetség kedd délelőtt kiadott közleményében olvasható indoklás szerint 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. "Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak" - írják.

A vízummentességi programban résztvevő 40 ország állampolgárai elektronikus igénylést követően akár 90 napig is az Egyesült Államok területén tartózkodhatnak. A magyar útlevéllel rendelkezők igénylésének jóváhagyása az eddigi két év helyett

csak egy évre lesz érvényes, és utazásonként újra kell igényelni.

 
Forás:
csikszereda.mfa.gov.hu
 

"Magyarország Kormányát a mai napon arról tájékoztattuk, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik" - olvasható az amerikai nagykövetség közleményében.

„Százezres nagyságrendben állított ki útlevelet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként, szigorú ellenőrzés nélkül” – mondta a Politicónak David Pressman. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a problémát évekkel korábban jelezték a magyar kormánynak, de az

nem tett érdemi lépéseket az ügyben.