„Köszönjük,
Megbeszéljük...

"De hová lettek a magyarok Erdélyből?"

2/01/2023 17:29

| Szerző: Klubrádió

Markó Béla szerint a romániai magyarság arányának drámai csökkenése részben a kettős állampolgárság intézményével magyarázható. 

2023. január 02. Megbeszéljük... - részlet Markó Béla 2023.01.02.
21:53
00:00

"Hová lettek a magyarok Erdélyből?" – próbálta megtudni Markó Bélától Bolgár György a Megbeszéljükben, miután a minap kiderült: a legfrissebb népszámlálás szerint Romániában tíz év alatt 225 ezerrel csökkent a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma. A romániai magyarság lélekszáma így már alig több mint egymillió.

Az RMDSZ korábbi elnöke, a román parlament volt képviselője emlékeztetett: "1990 óta minden népszámlálás a magyarság létszámának csökkenését mutatja. De sosem volt még a csökkenés akkora, mint most" – tette hozzá. 

Ennek pedig több oka lehet. Az egyik: ahogy elkezd fogyni egy kisebbség, úgy nő az esély a lemorzsolódására is. A másik, hogy demográfiailag is rosszull állunk; a magyarság már legalább egy generációval öregebb, mint a románok. 

A népszámlálás szerint Románia összlakosságának 16 százaléka felsőfokú végzettségű, az ottani magyarok esetében ez viszont csak 12,9 százalék. Ez ijesztő. Nem arról van szó ugyanis, hogy kevesebb magyar végez egyetemet, hanem hogy már ott tartunk: a fiatalok egy része Magyarországon végzi az egyetemet, vagy, hogy ha a román egyetemeken végez is, elmegy az országból.

A magyar kultúra napja - Erdélyért életműdíjat kapott Szil
 
Markó Béla. Fotó:
MTI/Kiss Gábor
 

"Az igazán nagy baj azonban, hogy az arányunk 1992 óta, egészen mostanáig nem csökkent. Most először azonban igen.  Eddig 6,5 százalék kötül volt, ez most hirtelen leesett 6 százalékra" – figyelmeztetett.

"Jóval többen mentek el tehát, mint korábban, ehhez pedig hozzájárult a kettős állampolgárság intézménye is, azaz a magyar állampolgárság felvétele is, ami jócskán megkönnyítette a kivándorlást. Persze olyan Európai Uniót és olyan román-magyar viszonyt akarunk, amiben ide-oda lehet mozogni. De ha ez a mozgás nagyrészt egyirányú, akkor ez pontosan odavezet, ahol most tartunk" – mondta az író.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Markó Bélával
2023.01.02., hétfő 17:15
Riporter: Bolgár György