„Klubrádió
A lényeg

Parászka Boróka újságíró felakasztásáról beszélt a mi hazánkos Bartha Barna

3/11/2022 16:42

| Szerző: Klubrádió

Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársának felakasztásáról beszélt egy Sepsiszentgyörgyön tartott beszélgetésen Bartha Barna, a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetője. Egy hangfelvétel bizonyítja: az újságíró neve kétszer is elhangzik ebben az összefüggésben. A megtámadott újságírónő a Telexnek azt mondta: nem az ő személye itt a fontos, a Mi Hazánk a román közmédia magyar nevű csatornájának az újságíróját támadta meg. A Mi Hazánk válasza az ügyre: szerintük nem esik büntetőjogi kategóriába az, ami elhangzott, a párt semmilyen felelősséget nem vállal azért, ha Parászka Borókát vagy más újságírót bántalmaznak, de kivizsgálják az ügyet.

Az elmúlt napokban székelyföldi körútra indult a Mi Hazánk Mozgalom. Sepsiszentgyörgyön a marosvásárhelyi származású Bartha Barna, a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, a Magyar Önvédelmi Mozgalom egykori alelnöke, Szabadi István, egy televíziós újságíróból lett pártigazgató, jelenleg országgyűlési képviselő és az Udvarhelyszéken élő Kovács Nemes László, a betiltott Magyar Gárda volt tagja mutatta be a pártot. A marosvásárhelyi, székelykeresztúri, székelyudvarhelyi, csíkszeredai, kézdivásárhelyi eseményeket általában teljes érdektelenség övezte, a hallgatóság rendszerint csak alig néhány emberből állt – írta a Transtelex.

Így volt ez Sepsiszentgyörgyön is. A  újságírója szerint a három politikuson kívül vele együtt összesen hatan voltak a szűk körű, de nyilvános beszélgetésen az ottani unitárius templom gyülekezeti termében. A beszélgetés egy pontján Bartha arról beszél, hogy a magyarországi sajtóorgánumok kárt okoznak a székely népnek. Bár a naiv és tiszta székely nép óhajtotta a magyar szót, viszont "megjelent a Magyar Televízió a maga mocskával a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító programokkal, mocsokkal" – mondta Bartha.

Bartha ezután egy erdélyi magyar újságírónő, Parászka Boróka akasztásáról kezd el beszélni. "Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk" – nyilatkozta a politikus. Bartha ezután még egyszer megemlíti Parászka Borókát, aki szintén székelynek vallja magát, majd azt mondja: "Ez egy borzasztó intelligens újságírónő, de ennél nagyobb gazembert én életemben nem láttam."

Parászka Boróka a Telexnek ragált Bartha szavaira: "A Mi Hazánk láthatóan két-három ember előtt szónokol, nincs mondanivalója se az erdélyieknek, se a székelyföldieknek, kell valami, amivel feltűnést tudnak kelteni." Az újságíró szerint ehhez megtalálták azt az eszközt, amivel a szélsőjobb évek óta él: agresszíven megtámadnak egy embert, akinek a neve valamennyi figyelmet hoz nekik. "Én vagyok a nyúl ezen az agárversenyen, de nem állt szándékomban rohangálni" – nyilatkozta Parászka Boróka.

"Ezt a történetet nem is venném komolyan, nem is foglalkoznék vele, de az a helyzet, hogy jelen esetben nem az én személyem a fontos, hanem az, hogy a Mi Hazánk a román közmédia magyar nyelvű csatornájának az újságíróját támadta meg. Innentől kezdve ez a sajtó és a közszolgálatiság elleni támadás, amit komolyan kell venni" – mondta Parászka. Hozzátette, az ügy az Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztőjének tudomására jutott, és vizsgálják, milyen jogi lépéseket kell és lehet tenni.

A Telex a kérdéseivel megkereste Bartha Barnát és a Mi Hazánk Mozgalmat is. Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk kommunikációs igazgatója a következő válaszokat küldte a portálnak:

Mennyire azonosul a Mi Hazánk Mozgalom ezzel a büntetőjogi kategóriába eső kijelentéssel?

Nem jelenthető ki, hogy a büntetőjog kategóriájába esik bármelyik kijelentés, amely elhangzott. Az Önök által leírtak, amelyek Parászka Borókára vonatkoztak – aki egyébként egy magyar- és nemzetellenes provokátor, nem pedig újságíró –, biztosan nem esnek ebbe a kategóriába.

Szükségesnek tartja a Mi Hazánk Mozgalom bizonyos újságírók meggyilkolását?

Nyilvánvalóan nem tartjuk szükségesnek senki meggyilkolását.

Milyen felelősséget vállal a párt ezek után azért, ha a megnevezett újságírót vagy más újságírót Romániában vagy Magyarországon atrocitás, támadás ér vagy gyilkosság áldozata lesz?

Semmilyen felelősséget nem vállalunk, mivel senki nem szólított fel sem Parászka Boróka, sem más újságíró bántalmazására.

Milyen szankciót alkalmaztak/alkalmaznak Bartha Barna ellen ezért a kijelentéséért? Tagja még a pártnak, és viseli tisztségeit?

Kivizsgáljuk az esetet.