„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Kognitív disszonancia alakult ki az erdélyiekben, akik hitték, hogy a magyar nemzet felemelkedésének záloga Orbán"

20/12/2022 22:01

| Szerző: Klubrádió/szg

Eljut Erdélybe is a pedagógustüntetések híre, nő a szolidaritás. Látni a magyarországi infláció Romániához képest is jelentős mértékét, az élelmiszerhiányt. Itt most kognitív disszonancia alakult ki azokban az erdélyi magyarokban, akik "meggyőződésesen hitték, hogy a magyar nemzet felemelkedésének záloga Orbán Viktor" – mondta Parászka Boróka erdélyi újságíró.

2022. december 20. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Parászka Boróka - 2022.12.20.
12:18
00:00

A Magyar Hang felfedezett egy Nethuszár nevű romániai blogot, ahol megjelent egy ottani felmérés, amelyből kiderült, hogy a romániai magyarság sokkal inkább oroszbarát, mint a román lakosság.

Parászka Boróka erdélyi újságírót kérdeztük a részletekről. Elmondta, ez a Nethuszár „a NER erdélyi birodalmának egy furcsa viharsarka”, mert ugyan a magyar kormány támogatja, mégis külön utat jár és következetesen oroszkritikus. Maga a felmérés ismert volt korábban is, többször megismételték azóta, amióta kitört a háború, tehát azt sokan ismerték, hogyan kalibrálódik az erdélyi magyar közvélemény Moszkva felé. Hozzátette, a kutatók nem akarták nyilvánosságra hozni a számszerű eredményeket, hogy ne erősödjön Romániában a magyarellenesség.

Szerinte az a nagy kérdés, hogy a Moszkva felé forduló propagandagépezet mit akar, „és ez már nem feltétlenül Orbán Viktor szolgálatát jelenti”. Ez már sokkal inkább szól az orosz hatalmi kontrollról, mint egy magyar-magyar belügyről. Benne van az a hamis és szándékosan keltett remény, amelyet nyilván leírva nem lehet megtalálni, hogy „ma a Krím (és a Donbasz), és ha nem is holnapután, de a jövő héten Erdély”. A posztbirodalmi nosztalgia és a mindent vissza-érzés működik a magyarokban és a románokban is van valami ilyesmi. Most, hogy Románia pótolja az energiát Moldáviában, nyíltan fel lehet vetni a két ország összekapcsolódását – jegyezte meg. Szerinte a románok nem fognak Moszkva felé közeledni, mert a NATO-kapcsolat nagyon fontos, de az ukránokkal meglévő konfliktusukat (a nyelvtörvény miatt) nem felejtették el. „Itt még nagyon sok mindent ki lehet provokálni akár erdélyi magyar segédlettel is” – fogalmazott.

A „mindent visszával” kapcsolatos kérdésre mondta: „nem gondolom, hogy a csíkrákosi atyafiak a csűrhátsóban egyenesítik a kaszát”. Inkább az van, hogy az orosz típusú autokráciát sokan vonzónak gondolják, és emiatt a magyar típusú autokrácia hitele sem kikezdhető. Eljut Erdélybe is a pedagógustüntetések híre, nő a szolidaritás. Látni a magyar infláció Romániához képest is jelentős mértékét, az élelmiszerhiányt. Itt most kognitív disszonancia alakult ki azokban az erdélyi magyarokban, akik „meggyőződésesen hitték, hogy a magyar nemzet felemelkedésének záloga Orbán Viktor”. Hiszen most például az infláció nem Orbán Viktornak dolgozik és ezzel együtt is vonzó, mint autokrata vezető.

Szerinte nem az orosz birodalmi hagymáz terjedt át a határon, hanem személy szerint Vlagyimir Putyin iránt van nagyon erős szimpátia, a vezetőt szeretik és tisztelik benne. És ha Putyint szeretik és tisztelik, akkor az ő barátját is ugyanígy, kitartóan. Inkább erről van szó, nem arról, hogy „azt hiszik, holnapután a gyimesi hágónál megnyílik a román-magyar határ”.

Beszélt arról is, hogy szerinte a Fidesz egy tollvonással megszüntette az erdélyi magyar sajtót, miután felvásárolta, összevonta, elbocsátotta a kritikus újságírókat, kontroll alá vonta a teljes médiavilágot, majd legújabban pedig beszántott több sajtóterméket. Nyilván felmérték, hogy akit el akarnak érni, azokat el tudják érni a magyarországi médiával. „Beléptünk az erdélyi NER-jégkorszakba” – mondta.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. december 20., kedd 17:15
Műsorvezető: Bolgár György