„A
Megbeszéljük...

Tibori Szabó Zoltán: Orbán hasonlóan végezheti, mint Ceaușescu

2/09/2022 18:11

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Aggasztó párhuzamok mutatkoznak Ceaușescu és a magyar miniszterelnök politikája közt. Ha véres leszámolás nem is, de a népharag valószínűleg el fogja érni Orbán Viktort – mindezt Tibori Szabó Zoltán kolozsvári egyetemi tanár a Megbeszéljük című műsorban fejtette ki.

2022. szeptember 02. Megbeszéljük részlet - 2022.09.02. Tibori Szabó Zoltán
13:46
00:00

Elegük lett az erdélyi magyaroknak abból, hogy nekik kell vállalniuk annak a következményeit, hogy magyarországi politikusok átjárnak hozzájuk, és nacionalista véleményeket terjesztenek. Tibori Szabó Zoltán szerint ezen esetek miatt gyakran kell magyarázkodniuk azon román barátaik előtt, akik mindig következetesen kiálltak a magyarság és általában a kisebbségi jogok mellett. Ez a fajta tapintatlanság - amire legutóbb Orbán tusnádfürdői beszéde során került sor - például az RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) vezetőit rettenetesen kellemetlen helyzetbe hozta, hiszen egy kormánykoalíciónak a tagjai, akiknek magyarázkodniuk kell a magyar miniszterelnök fajelméleti fejtegetései miatt – tette hozzá Tibori Szabó.

Szerinte ez a folyamat már régóta tart. Az elmúlt években többször eszébe jutott párhuzamot vonni Orbán és a volt román diktátor, Ceaușescu közt. Az első hasonlóság az volt, amikor Orbán a szülőfalujába építtetett túlméretezett, a helyi igényeket teljesen figyelmen kívül hagyó stadiont – mondta az egyetemi tanár. Hozzátette, Ceaușescu falujában mára romhalmazzá vált az épület.

Műsorvezetőnk, Bolgár György felvetette, hogy abban is összehasonlítható Orbán Viktor és a "Kárpátok géniusza", hogy mindketten provokálják a saját szövetségeseiket. Orbán folyamatosan támadja az Uniót, míg Ceaușescu igyekezett függetlenedni a szovjet blokktól. Bár a párhuzam annyiban sántít, hogy Magyarország önkéntesen tagja az Uniónak, míg a kommunista Románia szovjet megszállás alatt állt – egészítette ki Tibori Szabó.

Aggasztóbb párhuzamra hívta fel a figyelmet a kolozsvári egyetemi tanár: szerinte mindkét vezető antiszemita kijelentéseket enged meg magának. Ugyanakkor Orbán váltig tagadja, hogy ő vagy a kormánya antiszemita volna, ennek bizonyítására pedig a jó kapcsolatot szokta felhozni Izraellel. Tibori szerint azonban ez a jó kapcsolat csak attól függ, hogy éppen ki van kormányon Izraelben. Hozzátette, a kormány látszólag elítéli a gyűlöletbeszédet, az internetes tapasztalatai mégis azt mutatják, hogy a magyarországi közhangulatban felfedezhetőek a lappangó antiszemitizmus jelei.

Tibori Szabó szerint ugyanakkor az autokráciáknak gyakran elég egy banánhéj, hogy azon elcsússzanak. A magyar nép előbb-utóbb megelégeli a korrupciót és fellázad az önkény ellen – vélekedett. Hozzátette, bár Orbán sokban hasonlít Ceaușescuhoz, valószínűleg nem véres kivégzés, hanem egy oroszországi vagy brazíliai villába elvonulás lesz az osztályrésze. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Tibori Szabó Zoltánnal
2022. szeptember 02., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György