„Klubrádió
Esti gyors

Gáspárik Attila: Óriási partnerre találtak a román szélsőségesek Orbán Viktorban

7/09/2022 21:23

| Szerző: Klubrádió/szg

Gáspárik Attila lemondott erdélyi színházigazgató szerint a szélsőséges nézeteket valló román pártok, mozgalmak, Facebook-csoportok teljes mértékben egyetértenek a magyar miniszterelnökkel abban, hogy nemzeti államot kell építeni, ahol a hatalom és az egyház mindig a többségé. Tehát óriási partnerre találtak a román szélsőségesek európai szinten Orbán Viktorban, és reméli, hogy ezt valaki elmondja neki.

2022. szeptember 07. Esti gyors / részlet, Gáspárik Attila (22.09.07.)
07:06
00:00

Klaus Iohannis román államfőhöz címzett nyílt levélben mondott le a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház éléről Gáspárik Attila, aki január óta ügyvezető igazgatóként tevékenykedik. A színházat 11 éve igazgató Gáspárik úgy érezte, betelt a pohár, annál is inkább, mert már régóta az ellehetetlenítésén dolgoznak amiatt, hogy nyíltan kritizálja az RMDSZ politikáját.

Két dolgot említett, amiért úgy érezte, hogy elege lett és be kell fejeznie, az egyik szakmai, a másik politikai közállapot kérdése. Úgy gondolja, egy személy ne töltsön tíz évnél többet felelős állami pozícióban. "Ha Barack Obama nyolc évre volt taksálva, akkor én ne legyek tizenegy vagy akár tizenhat évig színházigazgató" – fűzte hozzá. A mandátuma januárban lejárt, "készült is a leszállópályára", aztán kinevezték 30, illetve 60 napra, és ez így megy kilenc hónapja. Az RMDSZ és a román hatóság ebben az esetben ugyanaz, mert a magyar párt kormányon van, és az államtitkár egy volt színész. Tény, hogy annyira megváltozott a romániai magyar diskurzus, illetve "demokráciahányados", hogy nagyon nehezen viselik el, ha valakinek más véleménye van, mint a felülről diktált közvélemény. Ezért elég sok konfliktusa volt, és egy színháznak nem tesz jót a sok konfliktus, méltatlan lenne az intézmény számára, ha meg kellene szólalnia ebben a minőségében. Jelezte, Románia sok mindenben elmarasztalható, de a kisebbségi színjátszás nem tartozik ezek közé.

Sok erdélyi értelmiségi szégyenletesnek tartotta, amit Orbán Viktor tusványosi beszédében a fajok keveredéséről mondott. Gáspárik Attila ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a szélsőséges nézeteket valló román pártok, mozgalmak, Facebook-csoportok "kitörő örömmel köszöntötték" Orbán Viktort. Teljes mértékben egyetértenek vele abban, hogy nemzeti államot kell építeni, ahol a hatalom és az egyház mindig a többségé. Tehát óriási partnerre találtak a román szélsőségesek európai szinten Orbán Viktorban, és reméli, hogy erre egyszer valaki felhívja a figyelmét. Gáspárik Attila úgy fogalmazott: hiszi, hogy Orbán Viktor nem rosszindulatú ember, csak színházi hasonlattal élve "mikor a kakasülőnek beszélsz, észre kell venned, hogy a páholyokban is ülnek emberek, rajtad kívül mások is vannak".

Elmondta, nem azt szeretné, hogy a magyar állam építse újjá a romba dőlő színházépületüket, szó sincs erről. Azért időzítette a felmondását arra a periódusra, amikor Novák Katalin köztársasági elnök Romániában jár, hogy nehogy véletlenül a sikerek között felsorolják azt is, hogy "Marosvásárhelyen van egy magyar ember, aki magyar és román színházat is vezet", nem, fel akarta hívni a figyelmet arra, hogy az épület karbantartása és az úgynevezett versenyvizsga kiírása az igazgatói posztra a román állam feladata. Azt is mondta: legalább négy emberről tud, akit megkörnyékezett a minisztérium, hogy nem szeretne-e "spontán módon" jelentkezni. Attól fél, ezt is "át akarják politizálni". Elmondta: olyan időszakon vannak túl, amikor egy romániai nemzeti színház több pénzt fizetett Magyarországra szerzői jogokért, rendezőknek, színdarabok, fordítások után, mint amennyi pályázatot megnyert Magyarországról. Azt szeretné, ha egy picit piaci alapokra lehetne helyezni az egészet és kölcsönösen tudnának nyerni ebből a dologból.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Facebook

Esti gyors
2022. szeptember 7., szerda 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor