„Klubrádió
Esti gyors

Erdélyi értelmiségiek nyílt levele: a Fidesz is gondolkodjon el, hogy nem jó a megosztottság és a megosztás

2/02/2022 20:34

| Szerző: Klubrádió/szg

Erdélyi értelmiségiek a közelgő választáshoz kapcsolódóan nyílt levelet tettek közzé egyebek mellett arról, hogy Erdélyben sokan vannak, akik másként gondolkodnak, mint ahogy azt a "felvásárolt média” láttatni akarja. Gáspárik Attila, a petíció egyik kezdeményezője reméli, hogy a Fidesz is elgondolkodik, hogy nem jó a megosztottság és a megosztás. Az átláthatatlanul érkező befektetések, pénzek teljes bizalmatlanságot építettek ki közöttük, és "nincsenek elvek”  – mondta a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója.

2022. február 02. Esti gyors / részlet, Gáspárik Attila (22.02.02.)
08:44
00:00
Eckstein-Kovács Péter jogász, korábbi miniszter és RMDSZ-es szenátor, Traian Basescu egykori államfő kisebbségi tanácsadója, Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Selyem Zsuzsa író, irodalomtörténész, Magyari Nándor László és Kozák Gyula szociológus, valamint Fosztó László antropológus állásfoglalást és petíciót tett közzé, amely az áprilisi magyarországi választásokhoz kapcsolódóan párbeszédet, szabad nyilvánosságot sürget, és a külhoni szavazás átláthatóságát szorgalmazza.

Felhívták a figyelmet a szabad nyilvánosság hiányára. Úgy fogalmaztak: "az utóbbi években dominánssá vált a klientelisztikus, támogatásosztó-megvonó magyarországi politizálás a határokon túl is. Ennek egyik eredménye, hogy az erdélyi közbeszéd lehetőségei beszűkültek, a nyilvánosságot elárasztja a propaganda, a józan elemzések és álláspontok vagy le vannak tiltva, vagy, retorzióktól félve, meg sem születnek. A kezdeményezők keddi sajtótájékoztatójukon is hangsúlyozták:az erdélyi magyar nyilvánosság is beszűkült az ottani média felvásárlásával, alárendelésével, a helyi politikai pártok a Fidesz kiszolgálóivá lettek – összegzi a Népszava.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a petíció egyik kezdeményezője az Esti gyorsban azt mondta: jelzést akartak adni, nem titkolt szándékuk volt felhívni a magyar ellenzéki pártok figyelmét arra, hogy valószínűleg vannak olyanok, akik érdeklődnek a munkájuk iránt, de ebből még semmit nem láttak ebben a választási kampányban.

Rossz úton jár, aki egy akolba akarja terelni az erdélyieket, nagyon fragmentáltak nagyon sok szempontból. Tudja, amikor Demeter Szilárd PIM-főigazgató és miniszteri biztos kifejti "áldásos” tevékenységét Budapesten, akkor senkinek nem jut eszébe Tamás Gáspár Miklós, Dragomán György, Szabó T. Anna, Papp Sándor Zsigmond és mások, pedig nagyon sok hozzájuk hasonló, becsületes, ellenzékien gondolkodó erdélyi ember él Magyarországon. Miért nem rajtuk keresztül próbálják meg őket beárazni? – tette fel a kérdést.

Egy részlet a petícióból: "A külhoni szavazatok befolyásolhatják a választások eredményét – ettől nem tekinthetnek el a magyarországi pártok sem. Az erdélyi magyarság sokszínű, vannak köztük baloldaliak, liberálisok, zöldek, konzervatívak, határozatlanok. Azzal, hogy csupán egyetlen párt szavazótáborának tekintenek minket, csak erősítik a határon túli magyarság negatív megítélését. (...) Nem kell, és nem akarunk félni Brüsszeltől, Soros Györgytől, a migránsoktól, vagy a szexuális kisebbségektől! Nem kell megvédeni minket tőlük. Párbeszédet szeretnénk, nem riogatást.”

Hozzátette, egy európai népre se jellemző, a románok se mondják egymásra, hogy „nem vagy igazi román”, ez csak magyar kultúrkörökben szaporodott el, és sajnos az elmúlt 12 év eredménye, a Fidesz gerjesztette. Reméli, hogy a Fidesz is elgondolkodik a nyílt levelük hatására, hogy nem jó a megosztottság és a megosztás. Az átláthatatlanul érkező befektetések, pénzek teljes bizalmatlanságot építettek ki közöttük, és „nincsenek elvek”, a valamikori nagyon hűséges Tőkés Lászlót is képesek félretenni, miután felhasználták. "Én nem szeretek ilyen közegben élni” – mondta Gáspárik Attila.

Beszélt arról is, hogy a romániai magyar sajtó szinte teljes mértékben hallgat a nyílt levelükről – ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a 80 százaléka NER-közeli, fél évvel ezelőtt felvásárolták a piacon létező magyar kereskedelmi rádiókat, finanszírozzák a tévéket is. "Már itthon se szólalhatunk meg, Zuckerberg az egyetlen szabad sajtó-díjas közöttünk” – fogalmazott ironizálva.

"Ereje lehetnénk Magyarországnak, kapcsolat, híd lehetnénk Bukarest, Kijev, Pozsony felé, és ezt soha nem használták ki. Mindig jöttek és elmagyarázták, hogy mi a jó nekünk és mikor mit kell csinálniuk”. És vannak, akik ettől nagyon boldogok. Ezért és a gyűlölet visszafogásáért született ez a levél, de azt úgy látszik, nem lehet, ez is nagyon jó alkalom volt a libernyákozásra és hasonló jelzők használatára, nagyon sok sértő kommentet kaptak.

Mindezekkel együtt sem mondja azt a magyar kormánypárt, hogy álljunk meg egy pillanatra, lehet, hogy tévedtünk, üljünk le, beszéljük meg – hívta fel a figyelmet Gáspárik Attila.

Az interjút a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2022. február 02., szerda 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván