„Vásároljon
A lényeg

Márki-Zayt nem látják szívesen az erdélyi önkormányzatok

22/10/2021 14:13

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter, a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének csapata több erdélyi magyar önkormányzat vezetőjét is megkereste, hogy látogatást tenne náluk, de – talán a testvérvárosaik kivételével – az RMDSZ-es települések vezetői "nem tarják időszerűnek" a látogatást.

A Maszol információi szerint Márki-Zay Péter stábja több erdélyi önkormányzatnak is felajánlotta, hogy ellátogatna hozzájuk, de a határon túli magyar települések –  többek között a járványügyi helyzet miatt – nem tarják időszerűnek a vizitet.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a Maszol megkeresésére elmondta, hogy a magyar ellenzéki koalíciónak egy része „nem is olyan régen az RMDSZ ellen korteskedett és a román párt támogatására buzdította az erdélyi magyarságot, amikor mi az önkormányzati és a parlamenti magyar képviseletért küzdöttünk”, egy másik része pedig „ma sem bánja azt, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló népszavazási kampányban 23 millió román munkavállaló megjelenésével riogatott Magyarországon”. Horváth arra gondolt, amikor a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András támogatásáról biztosította a nem sokkal korábban létrehozott román ellenzéki pártot. Korábban pedig, Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy ma sem bánja, sőt helyesnek tartja a 2004. december 5-ei egyszerűsített honosításról szóló népszavazásban folytatott ellenkampányukat.

A Telex kiderítette, hogy a körutat a hódmezővásárhelyi önkormányzat szervezi, és főként testvérvárosi látogatások vannak benne. Ők pozitív választ adtak, a többiek viszont nem látják szívesen a a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét.

Ha nem is magától az önkormányzattól, de akadt olyan hely is, ahonnan megkeresést kapott Márki-Zay, meghívták például Kolozsvárra, a Planetárium Caféba. Ez nemcsak kávézó, hanem közösségi tér is egyben, évi csaknem száz kulturális eseménnyel, jelenleg ez Kolozsvár leglátogatottabb ifjúsági és kulturális központja – írja a Telex.