„Klubrádió
A lényeg

Kövér tagadja, hogy igénybe vette volna kabinetfőnöke székelyföldi luxusházát

17/12/2021 18:04

| Szerző: Klubrádió

"Kövér László egyszer sem vette igénybe – sem hivatalos, sem pedig magán útjain – az elnöki titkárság vezetőjének székelyföldi házát" –  közölte a 24.hu kérdésére az Országgyűlés elnökének nevében Szilágyi Zoltán parlamenti sajtófőnök. A Hargita megyében, Tibódon található úszómedencés ingatlan a román telekkönyvek szerint Veress László tulajdona, aki Kövér kabinetfőnöke. Az ellenzék elszámoltatná a fideszes házelnököt.

Péntek reggel Juhász Péter mutatott be egy videóban egy Hargita megyében, Tibódon található úszómedencés ingatlant – erről itt írtunk. A videóban több helyi lakos is emlékezett Kövér Lászlóra, köztük volt olyan is, aki úgy tudta, az ingatlan a házelnöké. A román telekkönyvek szerint viszont Veress László tulajdona, aki Kövér kabinetfőnöke. 

Kövér László másfél hónap hallgatás után reagált a kabinetfőnökét érintő másik ügyre is, amely miatt sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség. Szintén a 24.hu számolt be arról, hogy az említett Veress László családja sajátjaként használ egy budai villalakást, amelyet külhoni magyaroknak szánt adományokból vásárolt 240 millió forintért a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány. A szervezet kuratóriumi elnöke, Visontai Kálmán Veress munkatársa az Országházban. A határon túli magyaroknak szánt adományokból nemcsak villalakásra, hanem egy Audi A6-os megvásárlására is jutott pénz, ezt Visontai használja. A szervezet egyetlen nemzetközi forrásból kapott adományt, több mint 322 millió forintot. A támogatás Frank Liu tajvani milliárdos üzletember közbenjárásával érkezett, aki az Index korábbi cikke szerint jó barátságot ápol Kövér Lászlóval.

Erre az ügyre pedig így reagált az Országgyűlés elnöke a parlamenti sajtófőnökön keresztül: „Kövér Lászlónak nincsen és soha nem is volt semmilyen kapcsolata a magán adományozók által létrehozott és kizárólag magántőkéből fenntartott Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvánnyal és annak tevékenységével, tisztségviselőivel.”

Kövér ugyanakkor nem válaszolt arra, tudott-e arról, hogy a vele baráti viszonyban álló Frank Liu üzletember közbenjárásával érkezett külföldi támogatás a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványhoz. Arra sem reagált, lesz-e következménye a Parlamentben dolgozó Veress Lászlóra és Visontai Kálmánra nézve a luxuslakás-ügynek.

Érdekességként említi a 24.hu, hogy a 322 milliós támogatásból 35 millió forintot adtak az Erdélyben bejegyzett Ábel Egyesületnek. Az egyesület elnöke az a Stefán Károly Róbert, aki a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt alapította. Veress székelyföldi úszómedencés házának tulajdoni lapja szerint épp az Ábel Egyesületnek van elővásárlási joga az ingatlanra 2019 óta. 

Az ellenzék elszámoltatná

Az egységes ellenzék közleményében azt írta: „ezúttal egy úszómedencével is rendelkező hargitai luxusingatlanról derült ki, hogy Kövér László házelnökhöz köthető, sőt a helyiek szerint a gyakorlatban is ő használja a villát”. Az ellenzék azt szeretné megtudni Kövértől, hogy 

  • pontosan mekkora ingatlanbirodalommal rendelkezik határon innen és határon túl?
  • Igaz-e, hogy ő használja a kabinetfőnöke nevén lévő hargitai luxusingatlant?
  • Igaz-e, hogy csak a Hargitán van három másik ingatlan is a kabinetfőnöke nevén?
  • Pontosan hány luxusingatlannal rendelkezik a házelnök strómanokon és alapítványokon keresztül?
  • Mely országokban vannak még „ehhez hasonló, nagy értékű, a magyarok elől eltitkolt, hozzá köthető” ingatlanok?