„Klubrádió
A lényeg

Kitiltottak Ukrajnából egy újabb fideszes politikust

28/09/2021 14:28

| Szerző: Klubrádió

Tavaly december eleje óta nem léphet be Ukrajnába Tilki Attila. A Fidesz szabolcsi parlamenti képviselője ezt – a többi persona non gratának minősített magyar kormánypárti politikussal ellentétben – nem verte nagy dobra, kitiltását az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) erősítette meg a Szabad Európának.

Ahogy a Szabad Európa közölte, Tilki Attila „az ukrán belügyekbe való beavatkozás és az ukrán állambiztonság aláásására irányuló tevékenysége miatt 2020.12.10-től kezdődően három évig nem léphet be Ukrajna területére”.

Az SZBU-tól szerettek volna arra is választ kapni, hogy az elmúlt 5 évben összesen hány magyar diplomatát, országgyűlési képviselőt tiltottak ki Ukrajnából, mert mint, ahogy Tilki Attila esete mutatja, ha az ukrán szankciót nem nagyon reklámozza az érintett, azt akár majd' egy évig is titkolni lehet Magyarországon.

Az ukrán titkosszolgálat azonban válaszában csak a szabolcsi országgyűlési képviselő esetére tért ki. Azt sem részletezték, hogy Tilki Attila egész pontosan milyen cselekményével követett el szeparatizmust, mint ahogy azt sem, hogy mivel avatkozott be Ukrajna belügyeibe.

Hozzátették: az Ukrajnával határos választókerületben, ahol Tilki Attila a képviselő, 2018-ban az Átlátszó adatai szerint 3933-mal több szavazó volt a választáson, mint négy évvel korábban. Ehhez a választókerületéhez tartozik Kispalád, amelynek volt polgármesterét az ukrán-magyar szellemlakosok miatt közokirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt másfél év, két évre felfüggesztett börtönre ítélték.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)